Početna Gradske teme Posađeno 65 ruža u znak podrške obolelima od cistične fibroze

Posađeno 65 ruža u znak podrške obolelima od cistične fibroze

0

Radnici JKP „Gradsko zelenilo“ sa predstavnicima Udruženja za podršku obolelima od cistične fibroze i lekarima koji učestvuju u borbi protiv ove retke i teške bolesti posadili su 65 ruža na površini koja je simbolično napravljena u obliku pluća ispred Doma zdravlja na Limanu.

Cistična fibroza, koja dovodi do insuficijencije pluća, ali ugrožava i druge organe, najčešća je retka bolest na svetu, a iako u Srbiji ne postoji registar, pretpostavlja se da od ove bolesti boluje više od 250 ljudi.

Na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, koja je referentna ustanova za celu Srbiju, od 2009. godine, uspešno se radi neonatalni skrining na cističnu fibrozu.

– Od samog početka detektovano je dvadesetak dece, zapravo svake godine, mi imamo po nekoliko dece koje otkrijemo putem neonatalnog skrininga – rekla je za RTV pedijatar sa Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine dr Milena Bjelica.

Trenutno se u Dečijoj bolnici u Novom Sadu leči tridesetoro dece do 18 godina, a zahvaljujući saradnji sa multidisciplinarnim timom za tranziciju, Instituta za plućne bolesti Vojvodine, ti mladi ljudi uspešno nastavljaju terapiju i nakon punoletstva.

Izvor: novisad.com
Foto: JKP Gradsko zelenilo