Početna Gradske teme Posebna karta “Parking servisa” nije pravno regularna?

Posebna karta “Parking servisa” nije pravno regularna?

0

Prema podacima Policijske uprave Novi Sad, u našoj varoši ima blizu 240.000 registrovanih motornih vozila, a pod naplatom je nešto više od 10.000 parking mesta. Matematički je jasno da nema dovoljno parkinga za sve četvorotočkaše. Ipak, u toj saobraćajnoj gunguli skoro da nema vozača kojeg na šoferki auta nije dočekala čestitka “Parking servisa”. Nekad doplatna, danas posebna parking karta kad se zacrveni na kolima, znači da niste platili parkiranje na mestu pod naplatom. Kontrolori ovog javnog preduzeća, u proseku, dnevno izdaju oko 200 ovih posebnih papirića. Od samog osnivanja “Parking servisa” i uvođenja doplatne karte, u priču su se uključili advokati jer smatraju da pravno nije baš sve regularno.

U razgovoru s novosadskim advokatima ekipa portala mojnovisad.com pokušala je da ogoli zavrzlamu oko naplate i sazna da li je mit ili istina da neki sugrađani uopšte ne plaćaju posebnu parking kartu. Na osnovu gradske odluke “Parking servisu” je data mogućnost da naplaćuje posebnu parking kartu ako neko ne plati redovnu cenu parkiranja.

– Po mišljenju struke, ovakva odluka nije bila ustavna odnosno suprotna je Zakonu o obligacionim odnosima koji reguliše da je zabranjeno naplaćivati ugovorenu kaznu za novčane obaveze. Bez obzira na očiglednu nezakonitost, sudovi su takve tužbe “Parking servisa” usvajali. Tako je bilo do 2011. godine, kad je Ustavni sud prihvatio ustavnu inicijativu i utvrdio da je naplata posebne parking karte suprotna zakonu i ustavu. Od tog momenta, u Novom Sadu, “Parking servis” gubi sve parnice, te su stoga promenili politiku utuženja i nisu tužili sve već su to činili selektivno. I dok su sudovi redovne nadležnosti odbijali tužbe “Parking servisa”, Privredni sud koji je u istoj zgradi, usvajao je tužbe protiv firmi. Paradoksalno jeste, ali je tako bilo. To ništa nije neobično za naš pravni sistem gde sve zavisi od sudske prakse koja se menja – rekli su advokati.

To je značilo da “Parking servis” ima pravo samo na redovnu cenu parkiranja, te su sudovi odbijali utuženi iznos za posebnu parking kartu od 900 dinara. Stoga su građani naknadno plaćali cenu sata parkiranja odnosno 45 ili 55 dinara, u zavisnosti od zone, da ne bi ulazili u proces. Od nedavno, to se promenilo i prema rečima njihovih sagovornika vrlo je opasno za pravni poredak.

– Pre dva meseca Vrhovni sud Srbije je u jednom sporu što je stigao do njih, zauzeo stanovište da “Parking servis” ima pravo da naplaćuje doplatnu odnosno posebnu parking kartu jer je u međuvremenu izmenjen Zakon o komunalnim delatnostima. Član 26 tog zakona daje mogućnost opštinama da normiraju i posebnu cenu, ukoliko se ne plati redovna. Novosadski redovni sudovi su promenili stav i obavestili sve sudije da ubuduće treba usvajati takve tužbe “Parking servisa”. To je sad ozbiljan problem za građane. Verovatno svi imaju neplaćene posebne karte jer su računali da ne mogu da izgube parnicu. Po stavu Vrhovnog suda, mogućnost prinudne naplate zastareva za godinu dana odnosno od datuma izdavanja posebne karte imaju rok od 365 dana da pokrenu postupak. Mogu i nakon toga, ali građani treba da ulože prigovor o zastarelosti. Smatramo i da je ta odredba Zakona o komunalnim delatnostima neustavna i nezakonita, te stoga pripremamo ustavnu inicijativu da je oborimo, kako bi se sudska praksa vratila na staro. Dok se to ne desi, građani će gubiti parnice. Moraće da plaćaju posebnu parking kartu, ali i troškove postupka – kažu sagovornici.

Kako saznajemo, ustavna inicijativa biće bazirana na činjenici da Zakon o komunalnim delatnostima dozvoljava naplatu posebne karte suprotno Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga i Zakonu o zaštiti potrošača. To znači da cena neke usluge mora biti potpuno jasna, a ne da postoje dve cene za istu uslugu. Naši sagovornici očekuju da “Parking servis” masovno tuži ljude zbog izmenjenog stava suda.

– Poverilac odnosno “Parking servis” na osnovu presude s kojom potražuje neki novac, ne može da spreči dužnika da napusti zemlju ili registruje kola. Međutim, ako dužnik ne plati, može da pokrene prinudno izvršenje, zapleni vozilo i proda da bi se naplatio ili skida novac sa zarade građanina. Stvar poslovne politike preduzeća je na koliko neplaćenih posebnih parking karti će da pokrene postupak. U praksi se dešavalo da tuže i za dve, tri posebne karte, ali najčešće je slučaj da se utuže oni koji imaju na desetine neplaćenih posebnih parking karti. Nadamo se da postoji neka tolerancija i da ne tuže za nekoliko neplaćenih posebnih parking karti, ali ako i postoji to je nepisano pravilo – objasnili su novosadski advokati.

Plaća se i neočišćeno mesto?

Tokom ovih zimskih dana, često se dešava da građani ostave auto na od snega neočišćenom parkingu i ne plate parkiranje vodeći se čistom logikom. Na njihovo iznenađenje po povratku ih dočeka posebna parking karta ili kako svi vole da kažu “kazna”.

– Za slučaj parkinga pokrivenim snegom ne postoji normiran stav, već je ostavljeno sudiji da proceni konkretni slučaj. Sudija treba za svaki slučaj ponaosob da utvrdi da li je “Parking servis” omogućio da se njegova usluga koristi na adekvatan način. Ako nije, sud bi trebao da odbije potraživanje “Parking servisa” za takvu tužbu. Takođe, ranije je bilo pravilo kad pauk odnese vozilo, a imate neplaćenih doplatnih karti, “Parking servis” bi ucenjivao da prvo morate platiti dug, pa tek onda dozvoljavao da uzmete auto. Iako je stav suda da se vozilo mora vratiti, nezavisno od naplate posebnih parking karti i dalje se dešavaju takve stvari, ali mnogo ređe nego pre – razjasnili su naši sugrađani iz advokature.

Izvor: mojnovisad.com
Foto: Pixabay