Početna Gradske teme Poskupljenja komunalija u Novom Sadu nisu planirana u narednoj godini

Poskupljenja komunalija u Novom Sadu nisu planirana u narednoj godini

0

Novosadska javna preduzeća nisu planirala povećanje cena svojih usluga u 2021. godini, sem Parking servisa, ali građane očekuje uvođenje mesečnog nameta za spremnost sistema vodovoda i kanalizacije koji je odobrila Skupština grada.

Kako se može videti iz programa poslovanja javnih preduzeća za 2021. godinu, cenovnici usluga ne bi trebalo da se značajnije menjaju.

Za sada je jedino izvesno da će više od 153.000 domaćinstava i 8.600 privrednih subjekata od januara ili februara, zavisno od toga kada cenovnik stupi na snagu, početi da plaćaju 118 dinara bez PDV-a za spremnost sistema vodovoda i kanalizacije, što je odluka koju je Skupština grada donela na predlog Gradskog veća. Ovaj namet je uveden bez jasnog obrazloženja vlasti i uz ocenu opozicije da se radi o pljački građana, kao i da je sličan “dimničarini” koja postoji već osam godina i od koje građani nemaju nikakve koristi.

Kada se pogledaju planovi poslovanja, jedini koji je planirao povećanje cena je Parking servis, ali je njihov plan poslovanja skinut sa dnevnog reda Skupštine pre zasedanja bez obrazloženja. U planu nije bilo navedeno koliko bi se na gore menjala cena parkiranja i samo je stajalo da će se odluka doneti uz saglasnost osnivača, odnosno Skupštine grada i Gradskog veća.

Kod ostalih preduzeća, kao što su GSP – javni prevoz, Toplana – grejanje i topla voda, Lisje – sahranjivanje, Čistoća – odnošenje smeća, Stan – održavanje zgrada i dimničarina, Spens – bazeni i klizalište, navodi se da planiraju da u 2021. godini ostanu na istom cenovniku. Tržnica ništa nije navela oko cena pijačarine, kao i Gradsko zelenilo oko cene ulaznica za Štrand, ali se iz planova poslovanja može nazreti da ne bi trebalo da bude promene cenovnika.

Dodajmo da to što javna preduzeća u planu nisu planirala promenu cenovnika ne znači da tokom godine ne može doći do promene, jer lokalna vlast uvek može da donese odluku da se neke cene povećaju ili smanje.

Izvor: 021
Foto: Pixabay