Početna Gradske teme Poslanici Skupštine Vojvodine protive se gašenju Elektrovojvodine

Poslanici Skupštine Vojvodine protive se gašenju Elektrovojvodine

skupstina-vojvodine-vojvodina-parlament-vojvodina-

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su zaključke kojima se protive gašenju Elektrovojvodine u okviru restrukturiranja EPS. Poslanici se protive priključenju Elektrovojvodine “Elektrodistribuciji Beograd” i predlažu da Elektrovojvodina ostane posebno privredno društvo. Za ovakav zaključak Skupštine glasali su poslanici DS, LSV i SVM.

Pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Stanković izjavio je danas da je najavljeno restrukturiranje Elektroprivrede Srbije (EPS) veoma štetno za interese Vojvodine jer predviđa gašenje Privrednog društva Elektrovojvodina. “Smatramo da je gašenje Elektrovojvodine štetno po interese Vojvodine i njenih građana koji su svojim sredstvima izgradili infrastrukturu tog preduzeća”, rekao je Stanković. Po njegovim rečima, takva centralizacija sistema će dovesti i do smanjenja broja zaposlenih u Vojvodini, a povećanja broja zaposlenih u Beogradu.
On je Skupštini Vojvodine predložio da usvoji zaključak kojim se od državne vlasti traži da se zadrži decentralizovani sistem i više operatera, a da Elektrovojvodina bude jedan od njih. Predloženo je i da se od Vlade Srbije traži da Elektroprivreda Srbije zadrži status privrednog društva radi obezbeđivanja kvalitetnijeg snabdevanja građana Vojvodine.

Poslanici SNS-a i SPS u Skupštini Vojvodine, prema rečima predsednika poslaničkih grupa Predraga Matejina i Pavla Budakova, neće danas učestvovati u glasanju za predložene zaključke Pokrajinske vlade vezane za Elektrovojvodinu.

Šef poslaničke grupe SPS Budakov rekao je uoči početka sednice da predložena informacija praktično predstavlja ponavljanje zaključaka koje je još pre više od dve godine usvojila pokrajinska skupština, a po kojima bi “Elektrovojvodina” trebalo da postane poseban privredni subjekt. “Ne vidim smisao da ponovo glasamo za iste zaključke, a zbog čega ti zaključci nisu realizovani najveću krivicu snosi tada formirana Radna grupa koja ništa nije uradila na realizaciji”, rekao je Budakov.

Sednici ne prisustvuje direktor Elektrovojvodine Bogdan Laban, koji je ujedno i pokrajinski poslanik SNS. Na sednicu je bio pozvan i direktor EPS-a Aleksandar Obradović, ali nije došao.

Pokrajinski poslanici na današnjem zasedanju raspravljaće i o izveštajima o poslovanju Garancijskog fonda, Pedagoškog zavoda Vojvodine i Zavoda za ravnopravnost polova za 2014. godinu.

Autor: Beta