Početna Gradske teme Posle crvene, u Dunav ispuštena i plava tečnost

Posle crvene, u Dunav ispuštena i plava tečnost

plavi_dunav1

Iz kanalizacionog ispusta na Beogradskom keju ponovo ispuštena tečnost u Dunav, ali ovaj put tamno plave boje. To se može videti na fotografijama koje je našoj redakciji prosledio Novosađanin Nemanja Jovanović. On kaže da je fotografije napravio sa Železničkog mosta preksinoć oko 19:30 časova.

Nas nekoliko na mostu je zastalo da slikamo ovu pojavu, pošto nije uobičajena. Naime, prolazim ovuda svaki dan, i plav Dunav nije nešto što se često može videti kod kanalizacionog ispusta“, kaže Jovanović, napominjući da nije osetio nikakav drugačiji neprijatan miris u odnosu na onaj koji se inače oseća u blizini kanalizacije.

Ipak, kako kaže za 021, prolaznici koji su stajali na keju i posmatrali isticanje plave tečnosti, prekrili su usta i nos.

Podsetimo, pre samo tri dana iz ispusta je ponovo tekla crvena tečnost, odnosno krv, što je bio treći put u poslednjih mesec i po dana. U međuvremenu, protiv mesne industrije “Matijević” podneta je prijava za privredni prestup, a protiv “Neoplante” i firme “Trifunović” prekršajne prijave, ali još uvek se ne zna da li su ove firme odgovorne za ispuštanje krvi u Dunav.
Pokrajinski sekretar za vodoprivredu Branislav Bogoroški je ranije za 021 rekao da je pokrajinska inspekcija naložila JKP “Vodovod i kanalizacija” ishodovanje vodnih akata, koje to preduzeće ne poseduje.
On je tada rekao da je pokrajinski sekretarijat učinio sve što je u njegovoj moći da se spreče slične pojave, ali da bi situacija bila daleko bolja kada bi sve institucije u lancu nadležnosti radile svoj posao.

Pokrajinski sekretar za ekologiju Slobodan Puzović je ranije za 021.rs objasnio da je problem što po zakonu svi zagađivači smeju da ispuštaju otpadne vode do 2032. bez obaveze da saniraju količinu tih voda i njihovu opterećenost zagađenim materijama, a isto važi i za zagađenje vazduha.

Autor: 021.rs
Foto: Nemanja Jovanović