Početna Gradske teme Posle manjih nezgoda u Novom Sadu pobegne 500 vozača godišnje

Posle manjih nezgoda u Novom Sadu pobegne 500 vozača godišnje

Na području Južnobačkog okruga protekle godine su se u proseku svaki četvrti dan događale saobraćajne nezgode u kojima je bilo povređenih osoba i materijalne štete, a nakon kojih su osobe koje su bile za upravljačem napustile mesto udesa.

Saobaraćajki u kojima je bila manja materijalna šteta, a vozači su pobegli bilo je oko 500, piše “Dnevnik”.

Novosadska policija svake godine ima i po nekoliko slučajeva, u proseku jednom u tri meseca, u kojima vozač udari nekoga i pri tome mu nanese teške telesne povrede ili ga usmrti, a potom napusti mesto događaja ne pruživši pomoć.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović rekao je za “Dnevnik” da je napuštanje lica mesta nakon saobraćajne nezgode krivično delo samo ukoliko se povređeni u saobraćajnoj nezgodi ostavi na putu tamo gde nema drugih ljudi.

– Ukoliko to uradite, recimo, u centru naselja, nikada nećete biti optuženi za to krivično delo, jer ga niste ostavili bez pomoći pošto okolo ima drugih ljudi. Treba promeniti krivično delo, da kažnjivo ne bude ostavljanje bez pomoći, već neukazivanje pomoći. Vozač koji učestvuje u saobraćajnoj nezgodi u kojoj je neko povređen dužan je da ostane na licu mesta da ukaže pomoć onome koga je povredio i da sačeka dolazak policije – naveo je Okanović.

Ako učesnik nezgode napusti lice mesta posle udesa, zakonom je predviđeno pet kaznenih bodova i kazna od 15.000 do 30.000 dinara. Moguć je i zatvor od najmanje tri meseca. Ako je u pitanju smrtna posledica, beguncu će sud propisati osam kaznenih bodova, novčanu kaznu od 30.000 do 50.000 dinara ili zatvor od najmanje pet meseci.

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay