Početna Gradske teme Zelene brigade čiste dečja igrališta i zelene površine

Zelene brigade čiste dečja igrališta i zelene površine

Zelena stranka saopštila je da je oformila Zelene brigade koje će čistiti dečja igrališta, parkove, zelene površine između zgrada i druge javne površine, koje su zatrpane opušcima, čepovima, flašama, kesama i drugim smećem.

Akcija počinje u nedelju, 10. februara, u 12 časova, u Novom Sadu, kod Betanije, ispred MZ “Narodni heroji”, na uglu Ulica Branimira Ćosića i Majevačke. Nastaviće se u Beogradu i ostalim gradovima i naseljima u Srbiji i trajaće cele godine. Zelene brigade će uklanjati otpad sa zajedničkih prostora.

– Ambijent čini čoveka. Parkovi, igrališta i ulice su lice jednog grada. Njegove najpozitivnije tačke. Izvori dobre energije. Zdravlja i sreće. Danas su sve slobodne površine namenjene relaksaciji zatrpane najrazličitjim đubretom. Od špriceva i igli, preko kesa i flaša, do pikavaca. Najdrastičniji primer su dečja igrališta koja su pretvorena u javnu pepeljaru. Oaze dečije radosti svakodnevno se zatrpavaju pikavcima, limenkama, flašama, kesama, paklicama, kutijama, čepovima od piva i drugom ambalažom. Na taj način se ugrožava zdravlje dece koja se igraju u pesku, kao i zdravlje ostalih građana – navodi se u saopštenju ove stranke.

Dodaju da razbacano đubre negativno utiče i na razvoj turizma, jer šalje lošu sliku o našim gradovima, ali i kompletnom društvu.

– Zelena stranka polazi od toga da ni najorganizovanije komunalne službe ne mogu očistiti sve površine koje koriste građani, ako se ne vodi računa o zajedničkoj higijeni, ako se baca smeće ko gde stigne. Zelena stranka će pokazati kako treba čuvati zajedničke prostore izvan ulica i trotoara. Zato je neophodno da dosadašnji neodgovorni odnos svih nas prema zajedničkim zelenim površinama i urbanim celinama za zajedničke aktivnosti, zamenimo odgovornim pristupom, tako što ćemo očistiti smeće koje zatrpava naše gradove. Ovo je prilika svakome od nas da pomogne svojoj zajednici. Cilj nam je da formiramo volontersku organizaciju, da okupimo građane koji ne žele da se bave politikom, ali žele da učine nešto konkretno za dobrobit svoje zajednice – kaže Goran Čabradi, predsednik Zelene stranke.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay