Početna Gradske teme Posle osam godina suđenja ekonom vraćen na posao u Elektrotehničkoj školi

Posle osam godina suđenja ekonom vraćen na posao u Elektrotehničkoj školi

0

elektro_skola

Srednja Elektrotehnička škola “Mihajlo Pupin” 2008. godine otpustila je ekonoma M.S, ali je sud utvrdio da je to bilo protivzakonito, zbog čega škola sada mora da isplati sudske troškove i radnika vrati na posao.

M.S. je na mesto ekonoma u školi zaposlila bivša direktorka Vesna Prugić Mileusnić, ali je nakon nepunih mesec dana smenjena sa funkcije, pa je naredni direktor Dragan Grahovac pokrenuo pitanje opravdanosti njegovog radnog odnosa. Ekonom zatim odlazi na bolovanje i pokušava da dokaže da je primljen regularnim putem i da za to ima svu potrebnu dokumentaciju.

Na mene su tada vršili veliki pritisak i pokušavali da mi ospore radni odnos, pa sam u momentu afekta upravi škole poslao preteću poruku, nakon čega su protiv mene pokrenuli disciplinski postupak na osnovu kojeg su mi dali otkaz jula 2008. godine – kaže M.S. u izjavi za “021” uz zahtev da mu se ne navodi puno ime.

Vesna Prugić Mileusnić tvrdi da je pozicija ekonoma bila regularno otvorena i potrebna, i da je ekonom zaposlen legalnim putem preko konkursa i uz odobrenje Ministarstva.

Nakon dobijenog otkaza on je tužio školu, te je nakon osam godina i nekoliko izgubljenih parnica, Apelacioni sud ipak preinačio presudu u njegovu korist. Obrazloženje je da sama procedura prilikom disciplinskog postupka nije bila sprovedena legalno jer ekonom nije prisustvovao ni jednoj od rasprava na osnovu kojih mu je dat otkaz, te je po mišljenju suda na taj način njemu povređeno pravo na odbranu. Prema presudi, škola je sada dužna da bivšeg radnika vrati na posao i isplati mu 405.750 dinara na ime sudskih troškova.

Kako objašnjava sadašnji direktor škole Milan Vukobrat, M.S. je vraćen na posao, ali radnog mesta ekonoma više nema.

Ugovor o radu radnik ne potpisuje jer, prema stavu suda, radni odnos nije ni prekidao. Prema odredbama Zakona o radu, radniku može biti ponuđeno drugo radno mesto, ako to radno mesto postoji i ako radnik to prihvati. Radnik je sa time upoznat, a i troškovi postupka su isplaćeni – rekao je Vukobrat.

Advokatica Dejana Spasojević Ivančić objašnjava da njen klijent M.S. ne može da radi bez ikakvog ugovora, te da će verovatno pokrenuti postupak isplate zaostalih zarada za svih ovih osam godina koliko je on bio bez posla.

O ovome je direktor Vukobrat obavestio Nastavničko veće i Školski odbor i rekao da ako bude novog spora, postoji realna mogućnost blokade računa Elektrotehničke škole.

Izvor i foto: 021.rs