Početna Gradske teme Posle vršnjačkog nasilja nad osnovcima u Novom Sadu: Nasilnicima ukor i jedinice...

Posle vršnjačkog nasilja nad osnovcima u Novom Sadu: Nasilnicima ukor i jedinice iz vladanja

ThinkstockPhotos-498733967

Petorica učenika osmog razreda novosadske Osnovne škole “Branko Radičević” zbog vršnjačkog nasilja su kažnjena ukorom Nastavničkog veća i jedinicom iz vladanja. Te sankcije izrečene su Z. M, R. D., B. K., Đ. B. i B. P. posle disciplinskog postupka sporovedenog u školi, dok će o njihovoj krivičnoj odgovornosti odlučivati tužilaštvo i sud.

Osim za zlostavljanje i mučenje i nanošenje lakih povreda, dvojici mlađih đaka ove novosadske osmoletke, četvorici od petorice maloletnika, osumnjičenih da su to činili od septembra 2015. do marta 2016. godine, novosadska policija je napisala krivičnu prijavu i zbog iznude i nasilničkog ponašanja.

Krivična prijava protiv njih je pre nekoliko dana dopunjena sa još dva dela, posle prijave roditelja još dvojice đaka – saznajemo nezvanično.

Oni su bili dovedeni na saslušanje sudiji za prethodni postupak, ali su posle četvoročasovnog saslušanja pušteni da se brane sa slobode.

U međuvremenu, jedan od zlostavljača je dobrovoljno premešten u drugu školu, a po rečima Aleksandra Maletina, direktora OŠ “Branko Radičević”, ostali je još pohađaju, jer se čeka saglasnost roditelja.

Dvojica đaka šestog razreda su mesecima trpela maltretiranje, ali o tome nikome nisu govorili, čak ni roditeljima. Dobijali su batine, a terali su ih da piju urin. Sve je otkriveno 10. marta, kada su uplakani zatečeni u školskom toaletu, gde su ih stariji učenici tukli.

Prosvetna inspekcija je u slučaju vršnjačkog nasilja u ovoj novosadskoj osnovnoj školi utvrdila da je bilo propusta, a direktoru je naloženo da utvrdi odgovornost razrednog starešine osmog razreda koji pohađaju petorica đaka koji se terete za višemesečno maltretiranje mlađih učenika.

Postupamo po nalogu inspekcije. Taj postupak još nije završen, i radi se na tome – kaže direktor škole Aleksandar Maletin.

BROJ ZA PRIJAVU

Od 24. marta otvoren je SOS telefon na koji roditelji i učenici mogu da prijave slučajeve vršnjačkog nasilja. U Koordinacionom telu za borbu protiv nasilja u novosadskim osnovnim i srednjim školama, koje je ovo i iniciralo, kažu da poziva ima.

Zovu broj 065/505-2136, ali nije stigla nijedna prijava za nasilje. Javljaju se zbog saveta i da bi se informisali da li se određeno ponašanje smatra vršnjačkim nasiljem – saznajemo u Koordinacionom telu.

Izvor: Novosti
Foto: Guliver / ThinkstockPhotos