Početna Gradske teme Tatjana Vehovec: Novom Sadu nisu potrebni pomodni rušitelji, već promišljeni graditelji

Tatjana Vehovec: Novom Sadu nisu potrebni pomodni rušitelji, već promišljeni graditelji

tanja vehovec

Strateg za društvene mreže i kopirajter i izvršna direktorka Centra za nove medije Liber, organizacije koja se bavi digitalnim pravima i slobodama, Tatjana Vehovec u susret izborima koje građane Srbije očekuju 24. aprila prokomentarisala je političku klimu u svom gradu. Novosađanka poznata i po blogu “Mooshema” kaže da je najvažnije da funkciju gradonačelnika preuzme nestranačka ličnost koju će pamtiti sadašnje, ali i buduće generacije njenih sugrađana.

Kako komentarišete rad Gradske vlade u protekle tri i po godine?

– Ne merim grad po gradskim vladama. One dođu i prođu. Grad traje. Od pre bilo koje vlade i trajaće nakon bilo koje. Zato merim običnim aršinom, građanke u njemu: da li je čist ili prljav, da li stižem na red na šalterima ili se cimam tamo-vamo da završim najobičnije stvari, kako mi gradske službe odgovaraju na upite telefonom ili mejlom, da li se osećam sigurno da izađem, i, što je najvažnije, koliko sam sigurna da pustim svoje dete napolje. Merim ga i po tome da li imam gde da se parkiram, šta je sa drvećem, koliko dugo čekam na semaforu, kakva je voda za piće, kako se tretiraju ulični psi, kakve su klupe u parkovima i gde su kante za smeće, i otkud sad ta gradska autobuska linija po uskim ulicima kraj moje zgrade. Po gornjim kriterijumima, mnoge vlade unazad više godina, utrkuju su da ni po jednom merilu ne budem zadovoljna. Od devedesetih pa na ovamo, od dobrih stvari, sećam se samo kako je grad u jednom trenutku zablistao od čistoće, i trenutak kada je nastao kej, ovakav kakvog ga sada znamo. Najviše, najviše što me brine, to je što ovaj grad više nije bezbedan i što nekadašnja parola “Novi Sad bezbedan grad”, deluje skoro cinično u odnosu na to koliko bahatost i nasilje, generalna jedna nesigurnost na ulici za normalne građane, vladaju njime. Da li je to problem trenutne vlasti, niza prethodnih vlasti, ili nas?

Šta bi nova vlast u gradu trebalo prvo da uradi?

– Da prekine rušenje spomenika kulture! I urušavanje istorijskog nasleđa! Da se upamet, da nije grad zbog njih tu, nečijih trenutnih inspiracija ili interesa, već, kao što rekoh, da je grad tu da traje i posle njih. I da se ne stidimo nekompetentih garnitura vlasti u generacijama koje dolaze i da se ne izvinjavamo svojoj deci i unucima što smo kontinuirano devastirali istoriju grada. Ovom gradu nisu potrebni pomodni rušitelji, već promišljeni graditelji. Investicije? Gde su investicije, zapošljavanje, ponovno pokretanje privrede, svetlo?

Ko bi, po vašem mišljenju, bio idealan gradonačelnik Novog Sada?

– Mislim da je vreme da dobijemo gradonačelnika kojeg će po dobru pamtiti moja generacija, i po dobru pominjati buduće. Da ne bude bitno iz koje stranke dolazi, već zašto je tu. I da bude tu zato što su građani tako birali, a ne zato što su se stranke presabrale, prešaltale i pregrupisale. Da li je suviše da za gradonačelnika očekujem nestranačku ličnost? E, pa, ja očekujem uvek više. Nestranačku, profesionalno ostvarenu, odgovornu i pametnu ličnost koja će raditi u interesu građana, a ne svoje partije.

Autor: Tatjana Mišović
Foto: Privatna arhiva