Početna Gradske teme Poslednji dan da platite porez: Za izbegavanje predviđena kazna od 5.000 dinara

Poslednji dan da platite porez: Za izbegavanje predviđena kazna od 5.000 dinara

0

ThinkstockPhotos-Novi Sad (1)

Građani, preduzetnici i pravna lica u obavezi su da prvu ratu poreza na imovinu uplate zaključno sa 17. februarom.

Pošto rešenja od opštinskih poreznika nece stići do maja, kao prvu ratu treba uplatiti iznos jednak četvrtini ukupnog prošlogodišnjeg poreza. Porez na imovinu se plaća u četiri rate, do 15. u mesecu – februaru, maju, avgustu i novembru.

Ove godine, rok za uplatu prve rate pomeren je zbog Dana državnosti, pa ističe 17. februara. Za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik plaća zateznu kamatu, a za izbegavanje plaćanja tog poreza predviđena je kazna od 5.000 dinara.

Plaćanjem svojih obaveza, građani omogućavaju da Grad Novi Sad, kao jedinica lokalne samouprave, koristi sredstva od naplate poreza na imovinu za održavanje i građenje ulica, puteva, vodovodne i kanalizacione mreže, vrtića i drugih objekata, što podrazumeva kvalitetnije uslove života i rada na području Grada Novog Sada – navode u novosadskoj Upravi.

Podsetimo da je praksa slanja poreskih rešenja od maja meseca u Srbiji stari običaj, kao i neplaćanje poreza. Naime, gruba procena je da oko 20 odsto stanovništva uopšte na plaća porez, a pojedinima polazi za rukom da izbegnu ovaj namet jer nisu prepoznati u proceni nekretnina kao vlasnici. Da bi država uspešnije punila budžet, trebalo bi da napravi novi popis imovine i kazni one koji su vlasnici nevidljive nekretnine, smatraju stručnjaci.

Za sve potrebne informacije, Novosađani se mogu obratiti Gradskoj poreskoj upravi u Gradskoj kući na šalterima 6, 7, 8 i 13, radnim danom od osam do 14 časova.

Izvor: 021.rs / Agencije