Početna Gradske teme Poslednji dan najdužeg policijskog časa: Od sutra se menjaju pojedina ograničenja

Poslednji dan najdužeg policijskog časa: Od sutra se menjaju pojedina ograničenja

Zabrana kretanja i dalje je na snazi, a najduži policijski čas do sada trajaće do sutra u pet ujutru.

U skladu s procenama stručnjaka da se situacija u vezi sa virusom polako smiruje, Vlada će od sutra postepeno ublažavati ograničenja kretanja.

Kako je najavljeno, prva mera biće skraćenje policijskog časa za sat vremena tako da se očekuje da će umesto dosadašnjih 17, zabrana kretanja radnim danima počinjati od 18 časova. Samim tim će maloprodajni objekti duže raditi.

Vlasnici pasa i dalje će moći da izvode svoje ljubimce tokom policijskog časa, u periodu od 23 do jedan čas ujutru, na udaljenosti od 200 metara od svog doma i s obavezom da se ne približavaju drugim vlasnicima.

Dozvoljeno je i kretanje svih sa dozvolom MUP-a, kao i osobama kojima je potrebna medicinska pomoć.

Starijima od 65 godina će moći tri puta nedeljno u šetnju, po pola sata. Ideja je da, u početku, to bude utorkom, petkom i nedeljom, od 18 do jedan čas posle ponoći. Zvaničnici ističu i da, ukoliko sve protekne kako treba, od sledećeg ponedeljka će možda biti omogućeno i da na pola sata izlaze svakoga dana. Dosadašnje pravilo za odlazak u prodavnicu za građane starije od 65 godina ostaje nepreomenjeno.

Građevinari, kao i svi koji rade na otvorenom, ali i oni koji rade u zatvorenom prostoru uz propisane mere distanciranja, moći će da krenu sa radom od sutra. Najavljeno je i da će biti omogućeno skoro svim servisnim radionicama, obućarima, krojačima i drugim zanatlijama da otvore svoje radnje.

Frizerski saloni, saloni lepote i teretane počeće da rade posle 27. aprila, ali uz posebnu zaštitu.

Ugostiteljski objekti biće otvoreni između 3. i 10. maja, ali uz propisanu distancu.

Od 4. maja bi trebalo da bude ponovo uspostavljen međugradski saobraćaj, a potom se očekuje i otvaranje tržnih i turističkih centara, hotela, banja…

Ipak, ukoliko stvari ne budu išle po planu i situacija se pogorša, ublažene mere biće povučene.

Izvor: 021, Blic
Foto: Pixabay