Početna Gradske teme Postavljanje defibrilatora u Luci Novi Sad

Postavljanje defibrilatora u Luci Novi Sad

Luka 30dcembar7

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat obišao je Luku Novi Sad gde je postavljen Automatski eksterni defibrilator (AED), uređaj koji isporukom električnog šoka može biti od presudnog značaja tokom prvih minuta nakon iznenadnog srčanog zastoja. Događaju su prisustvovali i direktor Luke Novi Sad prof. dr Aleksandar Milovančev kao i direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad dr Bogdan Živanović.

Ovo je petnaesti defibrilator koji je postavljen u Novom Sadu. Naš stručni kolegijum izabrao je da Luka Novi Sad, koja ima preko 1700 zaposlenih bude snabdevena ovim značajnim uređajem. Ponosni smo na Zavod za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad koji je izvršio obuku zaposlenih u Luci Novi Sad. Ovi aparati su potpuno sigurni za upotrebu jer električni šok neće biti isporučen ukoliko aparat nije prepoznao odgovarajući ritam. Sigurno je da nastavljamo sa ovom akcijom i tokom sledećih godina jer je to neophodno ovako velikom gradu kao što je Novi Sad – naglasio je prof. dr Zoltan Horvat.

Prof. dr Aleksandar Milovančev zahvalio se Gradskoj upravi za zdravstvo i gradonačelniku Milošu Vučeviću što su izabrali da Luka Novi Sad bude mesto na kojem će se postaviti ovaj aparat.

Defibrilator je postavljen na vidnom mestu i želim da se zahvalim i zaposlenima u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć koji su edukovali naše radnike da rukuju ovim aparatom. Automatski eksterni defibrilatori su obavezni u civilizovanom svetu jer spasavaju ljudski život – istakao je prof. dr Aleksandar Milovančev.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad dr Bogdan Živanović naglasio je da Automatski eksterni defibrilatori mogu biti korišćeni kako od strane medicinskog osoblja tako i od strane laika koji su prošli obuku u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć. On je dodao da je Zavod za hitnu medicinsku pomoć tokom godine učestvovao u projektu Grada Novog Sada i da su tom prilikom edukovali više od 500 predškolaca.

Tokom sledeće godine plan je da edukujemo i srednjoškolce, a krajnji cilj je da svi Novosađani znaju da rukuju ovim aparatom. Bitno je da se reaguje odmah i pruži prva pomoć do dolaska ekipe HMP. AED su mali, baterijski aparati, vrlo jednostavni za upotrebu. Aktiviraju se pritiskom na dugme kada nakon analize srčanog ritma daju jasna glasovna uputstva na srpskom jeziku koja spasioca vode kroz čitav postupak reanimacije – rekao je dr Bogdan Živanović.

Na teritoriji Novog Sada, od 2008. godine postavljeno je ukupno 15 aparata i to na najfrekventnijim mestima u gradu, u Gradskoj kući, zgradi Suda, na Spensu, Štrandu, Železničkoj stanici, Limanskoj i Futoškoj pijaci, na Stadionu „Karađorđe“, Gradskom groblju, Medicinskom fakultetu, Fakultetu tehničkih nauka, u JKP „Informatika“, Kulturnom centru Novog Sada, Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata i danas u Luci Novi Sad.

Na svim mestima gde su aparati postavljeni zaposleni su prošli obuku koja podrazumeva prepoznavanje slučajeva iznenadnog srčanog zastoja, pravilne reakcije spasioca, pravilno pozivanje službe HMP, kao i način upotrebe samog aparata.

Autor: NsHronika.rs