Početna Gradske teme Postavljena informativna tabla na kući Mileve Marić-Ajnštajn

Postavljena informativna tabla na kući Mileve Marić-Ajnštajn

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i gradonačelnik Ulma Gunter Ciš prisustvovali su otkrivanju informativne table na kući Mileve Marić-Ajnštajn u Kisačkoj ulici. Naime, jedan od najvećih naučnika ikada, Albert Ajnštajn, rođen je u Ulmu, a njegova supruga Mileva Marić-Ajnštajn jedan deo života provela je u Novom Sadu, na mestu gde je info-tabla postavljena.

“Obeležavanje Dana Grada Novog Sada započeli smo ponovnim vraćanjem informativne table na rodnu kuću porodice Mileve Marić, u kojoj je živela sa ocem , bratom i sestrom. Posebno je zadovoljstvo što smo ovu info- tablu otkrili zajedno sa gradonačelnikom Ulma i njegovim saradnicima. Postoji snažna veza Ulma, kao rodnog grada Ajnštajna i Novog Sada, kao mesta u kojem je živela Mileva Marić. Pored toga u okviru Dunavske strategije mi imamo mnogo dodirnih tačaka. Hvala delegaciji iz Ulma na podršci Gradu Novom Sadu u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture i Omladinsku prestonicu Evrope, a posebno Peteru Langeru, našem prijatelju iz tog grada koji je uvek bio uz Novi Sad”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Gradonačelnik Ulma Gunter Ciš istakao je da mu je veliko zadovoljstvo što veliki sin grada Ulma Albert i njegova prva žena Mileva, koju je upoznao i zavoleo tokom svojih studentskih dana, predstavljaju još jednu vrlo jaku vezu koja spaja Novi Sad i Ulm.

“Ova informativna ploča nije samo simbol kuće i veze u kojoj je živelo dvoje ljudi već i jedna poruka koja nas upućuje na tu vezu i na ono kako treba da nastavimo dalje. Da stvaramo inovacije u okviru saradnje, koja traje decenijama i vekovima”, naglasio je gradonačelnik Ulma i čestitao građanima i građankama Novog Sada dobijanje titula Evropske prestonice kulture i Omladinske prestonice Evrope.

Autor: NsHronika