Početna Danas u gradu Raspisan novi konkurs za direktora Karlovačke gimnazije

Raspisan novi konkurs za direktora Karlovačke gimnazije

0
146718402

Školski odbor Karlovačke gimnazije raspisao je novi konkurs za izbor direktora ove škole. Ovaj konkurs usledio je nakon poništavanja konkursa sprovedenog prošle godine, a za koji je pokrajinska inspekcija, delujući po anonimnoj dojavi, ustanovila da nije spoveden u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i važećim pravilnikom.

Konkurs koji je poništen sporan je zbog toga što nije sadržao odredbu zakona koja se u praksi uopšte ne sprovodi. Naime, zakon predviđa da direktor ustanove mora da poseduje licencu za rad, što nijedan direktor ne može da dobije jer se sa obukom za direktore i izdavanjem licenci, uprkos najavama, još uvek nije počelo.

Zbog toga se u ponovljenom konkursu navodi ova odredba zakona kao obavezan uslov, iako se naglašava da direktor ne mora da dostavlja licencu, jer je uopšte ni ne može posedovati.

Rok za prijavu na konkurs je 15 dana od dana objavljivanja, tačnije od danas. Potpun tekst konkursa možete videti u današnjem broju lista Danas.

Podsetimo, pokrajinska inspekcija poništila je pre desetak dana konkurs za izbor direktora Karlovačke gimnazije, na kojem je u novembru prošle godine na ovu funkciju izabran Branislav Tubić, profesor muzike.

Tubić nije ni stigao da preuzme funkciju, a stigla je prijava da se konkurs proveri. U pozadini priče nalaze se kandidati koji su na konkursu u novembru izgubili, poput bivše direktorke Slavice Šokice, poznate po nameri da izbaci jednu učenicu iz Karlovačke gimnazije zbog objave montaža sa njenim likom i alkoholnim pićem. Nakon skandala koji je pratio svojevrsni linč devojčice, pokrajinski sekretarijat razrešio je Šokicu dužnosti, ali se o ovu odluku oglušio školski odbor škole i u njegovoj smeni angažovana je i opštinska vlast.

Šokica, kako saznajemo, ima nameru da ponovo bude izabrana za direktorku Karlovačke gimnazije.

Autor: Gorica Nikolin