Početna Gradske teme Postignut dogovor za nastavak izgradnje Žeželjevog mosta

Postignut dogovor za nastavak izgradnje Žeželjevog mosta

zezeljev-most

Predstavnici Republičke vlade, Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada postigli su dogovor o načinu uplate preostalog novca za nastavak izgradnje Žeželjevog mosta, ekskluzivno je saopšteno u emisiji RTV “Sučeljavanje”.
Planirano je da novac bude uplaćen odmah posle prvomajskih praznika, nakon čega bi počeo da teče rok od ukupno 20 meseci za izgradnju novog Željevog mosta, i demontažu konstrukcije starog montažno – demontažnog mosta.

“Za današnju sednicu Vlade Srbije pripremili smo izveštaj o dosadašnjem toku investicije i problemima sa kojima se suočavamo, kao i tekst Aneksa ugovora između JP “Železnica Srbije” i izvođača radova konzorcijuma AZVI , koji treba da dobije saglasnost na sednici. Takođe, konstatovaćemo i to da će se prenos sredstava iz Pokrajine na Grad Novi Sad regulisati posebnim ugovorom”, najavio je Imre Kern, državni sekretar u Ministarstvu građevinsarstva, saobraćaja i infrastrukture.

“Naredne nedelje biće potpisana još dva ugovora, ugovor o prenosu sredstava sa Pokrajine na Grad Novi Sad i finansijski ugovor između konzorcijuma AZVI, JP „Železnica Srbije“ i Grada Novog Sada. Pošto smo dobili uverenja iz Grada i Pokrajinske vlade da imaju na računu sredstava, nadam se da će prvih dana posle praznika biti realizovan taj prenos 2.922.000 miliona evra”, dodao je on.

Kako je najavljeno, u sredu će se na sednici novosadske skupštine naći skupštinska odluka o promeni finansijskog plana, kako bi preko Grada mogao da bude obezbeđena uplata sredstava iz Pokrajine.

Ministarstvo je dobilo uveravanje od izvođača da neće pekidati radove, već da će sačekati formalno – pravni završetak procedure o uplati dodatnog novca, naglašava državni sekretar Imre Kern.

Gradilište bi trebalo da oživi posle prvomajskih praznika, kada će početi i montaža krana nosivosti 500 tona, koji treba da radi na ukrupnjavanju čelične konstrukcije.

Vlada usvojila predlog

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da je na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojen predlog o načinu uplate preostalog novca za nastavak izgradnje Žeželjevog mosta čime je postignut dogovor da se radovi nastave.

Predstavnici Vlade Srbije, pokrajinske vlade i Grada Novog Sada prihvatili su predlog Ministarstva da će se prenos sredstava u iznosu od 2.922.000 evra iz Pokrajine na Grad Novi Sad regulisati posebnim ugovorom.

Planirano je da novac bude uplaćen početkom maja, posle čega bi počeo da teče rok od ukupno 20 meseci za izgradnju novog Željevog mosta i demontažu konstrukcije starog montažno – demontažnog mosta, navodi se u saopštenju.

Vlada je danas dala saglasnost na tekst Aneksa ugovora između JP Železnica Srbije i izvođača radova konzorcijuma AZVI, a naredne nedelje biće potpisana još dva ugovora, ugovor o prenosu sredstava sa Pokrajine na Grad Novi Sad i finansijski ugovor između konzorcijuma AZVI, Železnica Srbije i Novog Sada.

Ministarstvo je dobilo uveravanje od izvođača da neće prekidati radove, već da će sačekati formalno – pravni završetak procedure o uplati dodatnog novca.

Gradilište bi trebalo da oživi posle prvomajskih praznika, kada će početi i montaža krana nosivosti 500 tona, koji treba da radi na ukrupnjavanju čelične konstrukcije.

Kao koordinator u rešavanju ovog zastoja, Ministarstvo se uključilo u maju 2014. godine, odmah po formiranju, navodi se u saopštenju.

Od tada je učinjeno mnogo napora kako bi se rešile nedoumice i pronašao zajednički jezik između investitora, izvođača i finansijera.

Žeželjev most je važan za celu Srbiju i on će biti deo projekta izgradnje pruge Beograd-Budimpešta.

Njegova izgradnja započeta je 10. marta 2011. godine, predviđeni datum završetka bio je novembar 2013. godine.

Autor: RTV
Foto: gradnja.rs