Početna Gradske teme POŠUMLJAVA SE VOJVODINA! Za ovu svrhu izdvojeno 155 miliona, a evo koje...

POŠUMLJAVA SE VOJVODINA! Za ovu svrhu izdvojeno 155 miliona, a evo koje opštine imaju najmanje zelenih površina

0

U toku je konkurs za pošumljavanja i melioraciju degradiranih šuma koji traja do 31. avgusta 2022. godine.

Kako je istaknuto iz Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, konkursom su prioritetom obuhvaćene sve teritorije na području AP Vojvodine, koje imaju uslove za pošumljavanje.

Trenutno su najmanje pošumljene opštine kod kojih je jedan odsto zastupljenosti drveća, i iz tih opština se očekuje najveći broj prijava na konkurs. Tu spadaju: Kula, Bačka Topola, Mali Iđoš, Vrbas, Srbobran, Bečej, Temerin, Stara Pazova, Senta, Kikinda, Nova Crnja, Žitište, Sečanj i Plandište – istakao je Sergej Zaporozac iz Sekretarijata za poljoprivredu.

Konkursom su definisana ukupna sredstva u iznosu od 60.000.000 dinara, kao i jedinične cene po hektaru. Tako je za tvrde lišćare izdvojeno 220.000 dinara po hektaru, za meke lišćare i četinare 180.000 dinara i za bagrem 140.000 dinara.

Određena su i sredstva za melioraciju degradiranih šuma, odnosno za popravku stanja loših šuma, u ukupnom iznosu od 35.000.000 dinara, sa jediničnom cenom od 150.000 dinara po hektaru.

Što se tiče pošumljavanja ovog dela Vojvodine, pravo na konkurs imaju nacionalni park Fruška gora i Javno preduzeće Vojvodina šume.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay