Početna Gradske teme Povećanje prosečne plate u Novom Sadu

Povećanje prosečne plate u Novom Sadu

0

Plate u Novom Sadu ponovo su porasle u simboličnom iznosu, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku za avgust.

Novosađani su u avgustu zarađivali u proseku 75.835 dinara bruto, odnosno 54.753 dinara bez poreza i doprinosa. Ovo je rast od oko 700 dinara u odnosu na jul i poslednje objavljene podatke.

U Vojvodini je prosečna zarada iznosila 47.118 dinara bez poreza i doprinosa. Najnižu platu imali su stanovnici Bača, u proseku 38.403 dinara. Najviše su zaradili Novosađani.

Najniža zarada u Vojvodini ipak je najbliža realnoj, medijalnoj zaradi u Srbiji, koja je u avgustu iznosila 39.000 dinara. To znači da je polovina ukupno zaposlenih građana zaradila do ovog iznosa.

Zaposleni u javnom sektoru zaradili su više od zaposlenih kod privatnika. U zdravstvu su plate jedva 50.000 dinara u proseku, dok su u javnim državnim preduzećima prosečne plate skoro 70.000 dinara.

Obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay