Početna Gradske teme Povorka tišine za zaštitu Dunava

Povorka tišine za zaštitu Dunava

povorka_dunav_thumb_medium500_333

Povorka tišine za zaštitu Dunava održaće se u nedelju u 17:45 časova na Trgu slobode. Povorka će se kretati od centra ka Keju, a učesnici će u rukama nositi poruke zaštite reke kao i poruke predloga šta građani mogu da urade da zaštite Dunav.

Svedoci smo poslednjih dana šta se sve uliva u Dunav iz novosadske kanalizacije. Taj problem nije počeo sad. Više decenija imamo taj problem. Zagađivači rade svoje, inspekcije malo manje svoje, dok država pomera sprovođenje zakona o zaštiti voda na 2032. godinu“, navodi neformalna grupa građana “2 minuta tišine” koja je organizator skupa.

Šta mi kao građani Novog Sada i direktni korisnici blagodeti Dunava, možemo da uradimo? Možemo da pomognemo tako što nećemo zagađivati našu reku. Možemo da pomognemo tako što ćemo čistiti njene obale. Možemo da pomognemo tako što ćemo izaći na Trg slobode i Povorkom tišine privući što više ljudi da nam se pridruži i potpiše peticiju za izgradnju prečistača otpadnih kanalizacionih voda. Postoje najave da će Grad napraviti prečistač. Te najave datiraju još iz perioda pre 30 godina. Vreme je da ih malo “poguramo“, poručuju organizatori.

Tokom povorke moći će i da se potpiše peticija za izgradnju prečistača otpadnih voda.

Organizatori napominju da je skup nestranački i da nisu dozvoljeni simboli bilo koje političke partije.

Autor i foto: 021.rs