Početna Gradske teme Pozivaju se građani da prijave grafite “Smrt Pajtiću!”

Pozivaju se građani da prijave grafite “Smrt Pajtiću!”

0

SAMSUNG DIGITAL MOVIE

Antigrafit jedinica poziva građane da prijave lokacije u Novom Sadu na kojima se nalaze grafiti “Smrt Pajtiću”. Gradsko zelenilo je saopštilo da je Antigrafit jedinica hitno izašla na teren i započela mapiranje lokacija na kojima su ispisani grafiti mržnje upućeni na račun Bojana Pajtića. Do sada su uklonjeni grafiti iz Dunavskog parka u šta se uverio i reporter 021.rs.

Odmah po uočavanju grafita, radnici će ih i uklanjati. S obzirom na to da se poruke mržnje nalaze na više mesta u gradu, ovom prilikom pozivamo građane da nam pomognu u otkrivanju lokacija. Telefon na koji Novosađani mogu da nam se jave je 021/21-00-272, a isto mogu da učine i elektronskom poštom na marketing@zelenilo.com“, navode iz “Zelenila”.

Iz ovog javnog preduzeća ističu da je Novi Sad grad ljubavi i tolerancije i da to treba i da ostane. Oni apeluju na policiju i istražne organe da što pre nađu počinioce i kazne ih u skladu sa zakonom.

Antigrafit jedinica je izašla po nalogu gradonačelnika Miloša Vučevića koji je najoštrije osudio ispisivanje grafita.

Ovakve, i slične poruke nasilne i diskriminativne sadržine, usmerene protiv bilo koga neću dozvoliti na novosadskim ulicama. Pozivam one koji pišu tako nedolične i sramotne tekstove da ne vređaju svoj grad i svoje sugrađane. Počinioci takvih nedela treba da budu otkriveni i sankcionisani u skladu sa zakonom“, rekao je Vučević.

Na novosadskim ulicama jutros su se pojavili grafiti mržnje upereni protiv predsednika DS-a i premijera pokrajinske vlade Bojana Pajtića. Na fotografijama koje su podelili tviteraši, vidi se da su pored već postojećih grafita “Pajtić lopov”, noćas dopisani i grafiti “Smrt Pajtiću”.

Ko su autori ovih grafita mržnje nije poznato, dok se za grafite koji lidera DS-a otpužuju za lopovluk pretpostavlja da su delo omladinaca naprednjaka.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović osudio je pretnje upućene predsedniku Demokratske stranke Bojanu Pajtiću. On je poručio da je naložio policiji da što pre otkrije ko je ispisao preteći grafit u Novom Sadu.

Nedopustivo je da u našoj zemlji, koja je sigurna i bezbedna, budu upućene takve poruke predstavnicima političkih stranaka“, istakao je Stefanović u saopštenju. On je naglasio da policija neće blagonaklono gledati na širenje mržnje i pozivanje na linč i ubistvo bilo kog građanina.

SNS: Nedopustivo da iko piše grafite mržnje

Srpska napredna stranka saopštila je da je nedopustivo da bilo ko, na bilo kojem mestu, piše grafite “Smrt Pajtiću”.

To što je šef vojvođanskog režima, Bojan Pajtić, opljačkao Razvojnu banku Vojvodine, pokrajinske fondove, Fond za kapitalna ulaganja, pokrajinske robne rezerve i ko zna šta još, kao i to što nikada nije na svom radnom mestu, nikome ne daje za pravo da svoj stav izražava putem govora mržnje“, navode naprednjaci.

DS: Zna se ko stoji iza grafita koji svakodnevno niču

Gradski odbor Demokratske stranke osuđuje autora nedopustivih poruka mržnje i poziva nadležne da hitno reaguju i odgovorne privedu licu pravde.
Mesecima unazad, svakodnevno niču nedopustive poruke mržnje na novosadskim ulicama. Ipak, poziv na linč opozicionog lidera najgora je i najsramnija poruka do sada“, saopštavaju iz DS-a. Dodaju da Novosađani već mesecima ukazuju na to da se zna ko stoji iza grafita koji svakodnevno niču po ulicama i da su vinovnike uspeli čak i da fotografišu.

LSV traži da se nađu autori grafita

Liga socijaldemokrata Vojvodine osuđuje grafite koji pozivaju na smrt predsednika Demokratske stranke i Pokrajinske vlade dr Bojana Pajtića i traži da nadležni hitno reaguju. “Ovo nije način na koji će se razgovarati na političkoj sceni u Vojvodini“, navodi se u saopštenju Lige.
LSV traži da autori ovih grafita budu što pre pronađeni i adekvatno sankcionisani.

Autor i foto: 021.rs