Početna Gradske teme Rečna flota proslavila 100. godišnjicu

Rečna flota proslavila 100. godišnjicu

0

recna-flotila-camci

Centralna proslava stote godišnjice Rečne flotile i stvaranja vojnih rečnih jedinica u Srbiji održana je danas na Keju žrtava racije u Novom Sadu.
Rečna flotila proslavlja 6. avgust kao Dan Rečne flotile i Dan roda rečnih jedinica u znak sećanja na 1915. godinu, kada je kod beogradske Čukarice porinut prvi srpski ratni brod “Jadar”.

Pre centralne proslave otkriven je spomenik komandantu ratnog broda Rečnog monitora “Drava” heroju Aleksandru Beriću.

U kasarni Rečne flotile koja nosi ime Aleksandra Berića, spomenik su otkrili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno sa komandantom Kopnene vojske general-potpukovnikom Milosavom Simovićem i komandantom Rečne flotile kapetanom bojnog broda Andrijom Andrićem.

Vučević je tom prilikom čestitao veliki jubilej Rečne flotile – sto godina postojanja.

Ovim činom ispravljamo istorijsku nepravdu i komandanta Berića vraćamo njegovoj kući. Drago mi je što je grad, na poziv Rečne flotile, učestvovao u postavljanju spomenika“, rekao je Vučević.

On je naglasio da bi voleo da Srbija ima što više ljudi kao što je bio Aleksandar Berić.

Kapetan bojnog broda Andrija Andrić rekao je da je prošlo 74 godine od potapanja broda Rečnog monitora “Drava” i da je ponosan što kasarna Rečne flotile u Novom Adu nosi ime komandanta tog broda Aleksandra Berića.

Aleksandar Berić rođen je 13. juna 1906. godine, a poginuo je 10. aprila 1941. godine.

Berić je ostati upamćen kao jedan od najhrabrijih komandanata u Rečnoj flotili, a poznato je da nije želeo da napusti svoj brod koji je potonuo pogođen neprijateljskom vatrom iz aviona.

Zajedno sa komandantom Berićem toga dana u smrt je otišlo i 76 mornara, članova posade tog broda koji, takođe, nisu želeli da ga napuste.

Autor: Tanjug
Foto: Beta, Dragan Gojić