Početna Gradske teme Prečistač otpadnih voda potreban Novom Sadu

Prečistač otpadnih voda potreban Novom Sadu

0

Novi Sad godišnje preko gradske kanalizacije u Dunav ispusti blizu 19 miliona kubnih metara otpadne vode. Grad nema prečistač, a najveći zagađivač jeste industrija, koja je po zakonskoj regulativi do 2025. u obavezi da izgradi prečistače. Do tada, oni koji ih nemaju, plaćaju taksu na zagađenje.

Međutim, osim industrije, životnu sredinu zagađuju i građani.

Omot od žvake, papirna maramica, pikavac ili plastična kesa, otpaci su koje pojedinci svakodnevno bacaju na ulicu, a koji završe u kanalizaciji i tako dospevaju u Dunav.

Iako je industrija obeležena kao najveći zagađivač, veliki udeo u narušavanju kvaliteta životne sredine, imaju i građani.

Međutim, stručnjaci za zaštitu životne sredine kažu da je najveći problem to što u našem gradu ne postoji prečistač otpadnih voda. Kanalizacioni sistem grada uliva se direktno u Dunav, a osim toga, reku zagađuje i voda iz industrije.

Važeća zakonska regulativa industriji nalaže da plaća taksu na zagađenje sve do 2025, do kada će morati da izgrade sisteme za prečišćavanje.

– Kao što otpad bacamo svuda oko sebe tako i u kanalizaciju zapravo prosipamo sve što u kući produkujemo. Poznato je da recimo ulja koja se koriste u kuhinji posle upotrebe ne bi trebala da se odlažu, a mi najčešće to odlažemo u kanalizaciju i to sve onda dospeva u Dunav. Ta ulja mogu da se iskoriste za proizvodnju biodizel goriva kao i mnogi drugi otpaci. Mi imamo često tu naviku da zapravo sve ispustimo u kanalizaciju i da sve to dospe onda u životnu sredinu – kaže docent Dejan Krčmar, Prirodno matematički fakultet.

Rešenje problema stručnjaci vide u prečistačima otpadnih voda. U našoj zemlji postrojenja za prečišćavanje imaju samo Subotica, Sombor i Šabac. Osim toga, način odlaganja smeća i reciklaža je još jedna stavka na koju ukazuju.

U Novom Sadu postoji 4.000 divljih deponija i njihov broj se ne smanjuje, a reciklira se samo PET i staklena ambalaža.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay