Početna Gradske teme Prečistač otpadnih voda tek za pet godina

Prečistač otpadnih voda tek za pet godina

0

U Dunav kod Novog Sada, iz pet glavnih kanalizacionih cevi, svakog dana izlije se velika količina neprečišćene otpadne vode, koja sadrži opasne supstance iz kućne hemije, kao i industrijski i fekalni otpad. Bolja situacija biće tek za pet godina, kada će biti završena prva faza radova na izgradnji centralnog prečistača otpadnih voda.

Srbija se nalazi na donjoj lestvici prečišćavanja otpadnih voda, navodi RTV. Na teritoriji AP Vojvodine prečistač otpadnih voda imaju Subotica, Sombor i Vrbas. Beograd je jedina prestonica u Evropi koja nema takvo postrojenje.

Plan izgradnje prečistača otpadnih voda u Novom Sadu postoji više godina, ali do sada nije izgrađen zbog nedostatka finansijskih sredstava. Centralni prečistač predviđen je za čitavo gradsko područje, dok će Čenej, Rumenka, Stepanovićevo i Begeč imati svoja manja postrojenja. Ovaj projekat će koštati oko 100 miliona evra.

Rukovodilac službe razvoja sistema u novosadskom „Vodovodu i kanalizaciji“ Radojica Stefanović ističe da se ceo proces, koji je u vezi sa dokumentacijom, odvija u saradnji sa EU, odnosno, WBIF, tako da očekuje da će ovog puta izgradnja postrojenja biti dovedena do kraja.

Evropska direktiva je da sva naselja sa više od 2.000 stanovnika moraju da imaju prečistač otpadnih voda. To je jedan od prioriteta za uspostavljanje kriterijuma za Poglavlje 27.

Novosađani će za svoj prečistač sačekati najmanje pet godina, kada će biti završena prva faza radova na izgradnji centralnog prečistača otpadnih voda.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay