Početna Sport Brat i sestra iz Novog Sada šampioni u savate boksu

Brat i sestra iz Novog Sada šampioni u savate boksu

0

Sestra i brat Jovana i Nikola Vukčević iz Novog Sada nosioci su najviših priznanja u savate boksu.

Savate boks disciplina je koja opravdano privlači sve veću pažnju ljubitelja borilačkih veština. Ovaj francuski nacionalni sport sve je popularniji kod mladih boksera.

Jovana (15) i njen godinu dana mlađi brat Nikola od svoje pete i šeste godine treniraju ovaj sport u Savate klubu “Vojvodina” i jedni su od naših najuspešnih mladih takmičara.
Pored toga što su nosioci najviših državnih priznanja, ove godine u julu mesecu oni su za svoju državu poneli i najviša svetska priznanja. Na Svetskom prvenstvu od 15 do 18 godina, koje se održavalo u Budimpešti, Jovana je osvojila srebrnu medalju, dok je Nikola osvojio zlato u Svetskom kupu. Pored toga što su vrhunski sportisti, oni su i odlični učenici, Jovana je prva godina gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” a Nikola maturant OŠ “Svetozar Marković Toza” na Detelinari.

Jovana kaže da nije lako biti i dobar sportista i dobar učenik, ali da je ona uspela da uskladi vreme treniga i obaveza prema školi, čime je sebe, kako kaže, uskratila za zadovoljstva u kojima uživaju njeni vršnjaci kao što su izlasci i svakodnevna druženja, ali da je to jedini način na koji se ostvaruju zavidni rezultati u sportu i dobar uspeh u školi.

“Mnogo mi znači podrška porodice, noročito u ovom tinejdžerskom uzrastu, kao i razumevanje prijatelja i drugara kada su u pitanju moje obaveze prema sportu. Od samoga početka bavljenja savate boksom roditelji su mi bili jaka potpora, i oni imaju velikog udela u mojim uspesima”, kaže mlada bokserka.

Na pitanje ko je bolji ona ili brat, Jovana skromno odgovara: “I brat i ja počeli smo u isto vreme da treniramo. Nikola takođe ima vrhunske rezultate. Pored zlatne medalje na Svetskom kupu on je višegodišnji prvak Srbije. Teško mi je da kažem ko je bolji, ali sam sigurna da ćemo zajedno imati lepu sportsku budućnost”.

U januaru naredne godine Jovanu i Nikolu očekuje tradicionalni Svetski kup u Budimpešti, državno prvenstvo kao i sredinom leta Evropsko. Sledi period priprema i napornih treniga…mi im želimo puno sreće, uspeha i dobrih rezultata!

Izvor: NsUživo
Foto: Pixabay