Početna Gradske teme Pred građanima novi plan izgradnje Novog naselja

Pred građanima novi plan izgradnje Novog naselja

Novi regulacioni plan Novog naselja od utorka, 3. oktobra se nalazi na ranom javnom uvidu.

Velikih izmena u odnosu na sadašnje planove nema i urbanisti su se uglavnom pozabavili uređenjem dela Novog naselja koji izlazi na Bulevar Evrope, kao i na uređenje Tozinovca na Satelitu.

Kako se 021.rs uverio uvidom u plan, na celom Novom naselju nema previše novoplaniranih lokacija za stambene zgrade osim za Tozinovac čije je rušenje u toku, a tu će buduće zgrade biti maksimalne visine kao već postojeći okolni objekti, odnosno do pet ili šest spratova. Ipak, planirana je jedna zgrada od 12 spratova koja će se nadovezati na postojeće kule na uglu Bulevara Jovana Dučića i Ulice Bate Brkić.

Najveći deo novogradnje je planiran uz Bulevar Evrope gde će nicati zgrade visine od četiri do 10 spratova. U novi Plan detaljne regulacije urbanisti su planirali da ucrtaju park od 3,5 hektara između Detelinare i Novog naselja, a čija je izgradnja već počela.

Novina je i da je deo prostora oko Satelitske pijace promenjen toliko da je na mestu severno od pijace sada umesto objekata javne namene planirana izgradnja stambenih zgrada od pet spratova, a i jednom objektu u Ulici Momčila Tapavice je dozvoljen još jedan sprat.

S druge strane, dve zelene površine su pretvorene u prostor za stambenu izgradnju. U pitanju je ugao Bate Brkića i Seljačkih buna (odmah do baraka) i tu će biti moguće graditi još dva solitera od 14 spratova, a za gradnju je predviđen i prostor uz ulicu Veternička rampa.

Zanimljiv je i predlog da se na delu Bulevara Evrope možda projektuje podzemna garažau koju bi se ulazilo iz pravca Veselina Masleše. Takođe, interesantan je i predlog urbanista da se napravi pešačko-biciklistička pasarela (prelaz, uzak mostić) preko Bulevara Evrope u delu od ulice Hadži Ruvimove do Janka Veselinovića kako bi se omogućila bezbednija veza između Novog naselja i Nove Detelinare.

Od sabroćajnica u planu je konačno probijanje Ulice Bate Brkića prema Futoškom putui istovremeno gradnja ostalih obližnjih saobraćajnica koje nikada nisu dovršene, kao što su ulice Anđe Ranković i Antona Urbana.

U drugim delovima Novog naselja saobraćajnice se neće graditi, osim blokovskih između novoplaniranih objekata.

U samom tekstu plana koji je stavljen na javni uvid nije pomenuto, ali se iz crteža može videti, da se planira izgradnja policijske stanice na uglu ulica Partizanskih baza i Bate Brkića, otprilike na mestu gde se trenutno završava ulica Bate Brkića pre Tozinovca. Takođe, u planu se ne spominje dugo očekivani bazen na uglu Bulevara Jovana Dučića i Bate Brkića (zemljište koje je kupio slovenački Tuš), već je samo ucrtano da tu treba da bude objekat do tri sprata i to sportske namene.

Rani javni uvid je otvoren do 17. oktobra, a nacrt zainteresovani mogu da pogledaju u prostorijama JP “Urbanizam” na Bulevaru cara Lazara, u mesnim zajednicama “Gavrilo Princip” (Bulevar Jovana Dučića 3) i “Bistica” (Braće Dronjak 11), kao i na sajtu Urbanizma www.nsurbanizam.rs. Prigovori se podnose Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove u Radničkoj 2.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia