Početna Gradske teme Predata peticija za očuvanje Fruške gore

Predata peticija za očuvanje Fruške gore

0

Pokret Odbranimo šume Fruške gore (OŠFG) predao je peticiju za zaštitu fruškogorske šume Ministarstvu zaštite životne sredine.

Peticiju “Šume šume – Sačuvajmo šume Fruške gore” potpisalo je 12.969 građana.

Pokret je imao i sastanak sa šeficom Odseka za zaštićena područja prirode Lidijom Stevanović i njenim saradnikom Mališom Mladenović.

Na ovom sastanku rečeno im je da će odgovore dobiti nakon što oni objedine stavove svih stručnjaka koji su nadležni da daju svoje mišljenje. Takođe, kako obaveštava Pokret, u ministarstvu su donekle upoznati sa problemom upravljanja Javnim preduzećem “Nacionalni park Fruška gora” koji je po njima rezultat “jednim delom nekompetentnosti, a drugim delom nesavesnog rada menadžmenta, na čiji izbor oni ne mogu da utiču”.

Kako kaže Dragana Arsić iz Pokreta Odbranimo šume Fruške gore, predstavnicima ministarstva su rekli i da će pokrenuti inicijativu da se izmene šumske osnove gazdovanja šumama nacionalnog parka.

“Te šumske osnove su rađene pre nekoliko godina i radila ih je jedna banjalučka firma i mi smo od više stručnih lica, koji su pratili taj proces, dobili informaciju da su one dosta loše urađene, u smislu da se nije vodilo računa o tome da su to šume zaštićenog područja prirode, a ne privredne šume. Onda su i ti planovi seča koji su proistekli iz tih šumskih osnova zapravo, u stvarnosti, vidljivi kao prekomerne seče”, navodi Arsić.

Utisak ove ekološke aktivistkinje je da je razgovor bio konstruktivan, ali da u ministarstvu nisu mnogo spremni da iniciraju promene, već se to očekuje od građana. Problematično joj je i uplitanje drugih ministarstava kada je u pitanju donošenje akata o zaštiti prirode. To se vidi i u slučaju izrade šumskih osnova za koje je nadležno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zbog čega dolazi do “nesrećne situacije” da se javlja nadležnost više ministarstava, a samim tim i kolizije oko nekih stvari.

“Pitanje je kada će Zakon o nacionalnim parkovima biti promenjen, rečeno nam je da je to sve jedna mukotrpna i teška procedura, jer i kad dođe do finalne faze, onda se jave druga ministarstva sa svojim interesima, a ministarstva energetike i poljoprivredi su najveći kočničari tema u vezi sa zaštićenim područjima prirode”, dodaje Arsić.

U Pokretu OŠFG, na sastanku je rečeno i da su značajne informacije koje ministarstvo dobija od aktivista, ali i da bi trebalo da više zahtevaju od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, pošto oni imaju instrumente i ovlašćenja da ograničavaju aktivnosti kojima su “napadnuta zaštićena područja prirode”.

“Uredba o režimima zaštite prirode je njihova alatka, i PZZP bi morao da se striktno rukovodi njome, bez ‘fleksibilnosti’ za izdavanje uslova zaštite prirode raznim subjektima za razne aktivnosti, kojima se mogu ugroziti temeljne vrednosti zaštićenog područja prirode”, saopštio je Pokret OŠFG.

Kako su objavili, u ministarstvu su svesni i da postoje problemi sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

“Oni su se 2008. godine kao ministarstvo protivili restituciji na ovaj način, preko povrata imovine u zaštićenim područjima prirode, i argumentovali su mogućim problemima, koji su sad evidentni. Tražili su da im dostavimo inspekcijsku prijavu i sve informacije o Kestenu, kako bi se upoznali i pratili razvoj situacije”, napisali su predstavnici Pokreta nakon održanog sastanka.

Izvor: 021
Foto: Pixabay