Početna Kultura Počele pripreme za izložbu posvećenu Paji Jovanoviću: Jelena Janković kao supruga i...

Počele pripreme za izložbu posvećenu Paji Jovanoviću: Jelena Janković kao supruga i muza slavnog slikara

0

Izložba “Jedan slikar, 10 fotografa, 20 umetničkih dela”, u organizaciji kompanije Color Media Communications, u saradnji sa Muzejom grada Beograda, biće postavljena u septembru u beogradskom muzeju Paje Jovanovića. Ovim art projektom nastavlja se popularizacija slavnih jugoslovenskih i srpskih slikara uz angažman savremenih fotografa, a pripreme za ovaj interesantan događaj su uveliko u toku.

U projektu, ovog puta, kao foto modeli učestvuju i neka poznata lica, pa je tako Jelena Janković imala posebnu priliku i čast da se predstavi kao Muni, slikareva supruga i muza, čiji lik se nalazi na njegovim brojnim delima, pa tako i na čuvenoj slici “Dama pored kamina” koju je naša slavna teniserka, uz čarobnu moć fotografa Marka Krunića sa druge strane objektiva, pokušala da predstavi u što boljem i verodostojnijem svetlu.

Naša foto-ekipa prisustvovala je čitavom procesu “oživljavanja” portreta slikareve supruge i dugogodišnjeg modela, Hermine Muni Dauber, dela nastalog između 1900. i 1910. godine u njihovom salonu u Beču, gde su u tom periodu života živeli.

Naime, u prijatnom i reprezentativnom prostoru Muzeja Paje Jovanovića, koji se nalazi u Beogradu u ulici Kralja Milana 21, u stanu na četvrtom spratu, adaptiranom na osnovu enterijera umetnikovog bečkog atelja, naša ekipa zabeležila je kako je to sve izgledalo.

Naša slavna teniserka Jelena Janković. koju je za ulogu slikareve obožavane muze izabrao lično fotograf Marko Krunić sa oduševljenjem je prihvatila ovaj nesvakidašnji umetnički izazov, te bila u prilici da u svečanoj balskoj haljini sa početka dvadesetog veka, koju je kreirao Igor Todorović i uz frizuru i šminku Aleksandra Đikića, svojim stavom i izrazom dočara odnos najčuvenijeg i najtajanstvenijeg para u istoriji srpske umetnosti.

Pozivu Color Media Communications odazvali su se fotografi: Nebojša Babić, Miša Obradović, Monika Pavlović, Miloš Nadaždin, Jelena Jovanov, Sever Zolak, Marko Krunić, Vukica Mikača, Radivoj Hadžić i Jaroslav Pap.

Izložba “Jedan slikar, 10 fotografa, 20 umetničkih dela” koncipirana je tako da će se odabrana dela Paje Jovanovića nalaziti na zidovima muzeja, a fotografije inspirisane njima – na štafejalima ispred njegovih slika. Koordinator projekta CMC i Muzeja grada Beograda je Duška Jovanić.

Autor i foto: CMC