Početna Gradske teme Predavanja i edukacije za nove kulturne menadžere

Predavanja i edukacije za nove kulturne menadžere

0

Fondacija Novi Sad 2021 pokrenula je projekat edukacije budućih vođa kulturnih projekata kroz program “Lab for European project making”.

U periodu od decembra 2017. do avgusta 2018. godine kroz tri sedmodnevna trening-seminara (modula) više od 15 evropskih stručnjaka održaće predavanja i radionice za 30 potencijalnih kulturnih menadžera.

Nosioci projekta su Novi Sad 2021, Rijeka 2020 i Temišvar 2021, a partneri u projektu obuke budućih menadžera kulturnih događaja su Matera 2019, Plovdiv 2019 i Elefsina 2021. Svaki model uključiće po dva mentora i tri predavača, stručnjake iz specifičnih oblasti za organizovanje kulturnih događaja.

Lazar Jovanov, rukovodilac Sektora za participativne projekte Fondacije Novi Sad 2021, najavio je da će Novi Sad predstavljati osam kulturnih menadžera koji će biti izabrani na konkursu koji je otvoren do 15. avgusta. Jedan od glavnih uslova je da kandidat ima dve godine iskustva u rukovođenju kulturnih projekata.

– Želja nam je da kroz projekat LAB radimo na osnaživanju i podizanju kapaciteta, kao i na razvoju budućih menadžera kulturnih projekata i događaja. Kandidati koji budu izabrani dobijaju mogućnost da, nakon edukacije, uzmu učešće u upravljačkim strukturama Fondacije Novi Sad 2021 i projekta Evropska prestonica kulture – naglasio je Jovanov i dodao da očekuje da će neki od kandidata početi aktivno da rade na projektu Evropska prestonica kulture i dok bude trajala ova besplatna edukacija.

Savetnik Fondacije Novi Sad 2021 Kristijan Potiron ističe da su osnovni zadaci menadžera u kulturi planiranje, produkcija i monitoring.

– Najvažnija osobina kulturnog menadžera trebalo bi da bude fleksibilnost jer kulturni menadžment obuhvata više oblasti i dotiče razne discipline. Ali ono što najčešće privuče ljude ovom poslu je radoznalost i zadovoljstvo jer se dešava da se posao preklapa sa zadovoljstvom – kazao je Potiron.

Prvi trening seminar planiran je za decembar 2017. godine u Temišvaru, kada će učesnici imati priliku da se posvete temi razvoja publike i njenog aktivnog uključivanja u program. Uslediće seminar u Novom Sadu u aprilu 2018. godine, a poslednji modul obuke biće organizovan u Rijeci tokom jula 2018. godine.

Više informacija o ovom programu možete dobiti ovde.

Izvor: 021
Foto: EPK 2021