Početna Gradske teme Predavanja “Oči u oči sa naukom” u Domu kulture

Predavanja “Oči u oči sa naukom” u Domu kulture

0

Novi ciklus naučno-popularnih predavanja u organizaciji Prirodno-matematičkog fakulteta – “Oči u oči sa naukom” održavaće se svakog prvog utorka u mesecu u klubu “Dom kulture” Ignjata Pavlasa 4 u Novom Sadu.

Prvo predavanje je u utorak, 4. februara u 18h i biće na temu svetlosnog zagađenja: “Noć je kratko trajala, a nama je trebala najduža na svetu”.

Kako to da sijalica koja predstavlja simbol inovacije, ideja, može odjednom da postane loša za životnu sredinu? Veštačko osvetljenje u prekomernim količinama, pogrešno usmereno i laički rečeno neadekvatne boje, može da prouzrokuje značajne probleme za živi svet, naše zdravlje i uopšte životnu sredine. Osim toga, koliko nas ima pristup prirodnom zvezdanom nebu? Zar je pogled na zvezde zaista važan još nekome, osim astronomima? Naučnici procenjuju da većina dece rođene početkom 21. veka nikada neće svedočiti prirodnoj tami, a samim tim i pogledu na Mlečni put, našu galaksiju.

Problem svetlosnog zagađenja je izrazito interdisciplinarne prirode, a asistentkinja Dajana Bjelajac sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo će vam približiti kako to sve intenzivniji procesi urbanizacije i samo uređenje gradova doprinosi stvaranju svetlosne kupole iznad naših građana.

Izvor: RTV
Foto: Promo