Početna Gradske teme Predavanje o IPARD programu

Predavanje o IPARD programu

0

IPARD predavanje 22oktobar

Evropska komisija je početkom ove godine donela odluku o usvajanju predloga IPARD II programa Republike Srbije, odnosno o korišćenju pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj, i opredelila 175 miliona evra za njegovu realizaciju.

Ovim programom se definišu mere za podršku ruralnom razvoju u skladu sa aktuelnim regulativama EU i on ima za cilj dostizanje evropskih standarda i povećanje produktivnosti i konkurentnosti“, izjavio je član Gradskog veća za privredu Goran Sečujski i dodao da je cilj današnjeg predavanja upoznavanje novosadskih poljoprivrednika, njihovih udruženja, zainteresovanih preduzeća i drugih organizacija, kao i gradskih uprava sa ovim programom i njegovim merama, kao i sa planiranim aktivnostima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine u 2016. godini i uloga lokalne samouprave u tim aktivnostima.

Veoma je važno da predstavnici lokalne samouprave, odnosno gradske uprave, pre svega Gradska uprava za privredu, budu upoznati sa ciljem i merama IPARD programa kako bismo u svakom trenutku mogli da budemo na usluzi našim poljoprivrednicima i spona sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine“, zaključio je Sečujski.

IPARD predavanje5 22oktobar

Pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Dragan Mirković rekao je da današnje predavanja treba da doprinese boljem razumevanju svih mogućnosti po pitanju pretpristupne pomoći EU u oblasti ruralnog razvoja. Kako je naglasio ovo je prva pomoć EU od kada je počela da se dodeljuje koja je namenjena direktno korisnicima, poljoprivrednim proizvođačima, pravnim i fizičkim licima, mikro-preduzećima, zadrugama itd.

Usvajanjem programa do 2020. godine opredeljena su sredstva u iznosu od 175 miliona evra, a povraćaji se kreću od 50 do 70 odsto zavisno od mere, tako da u ovoj situaciji zaista treba početi na vreme sa pripremama. Nadamo se da će svi preuzeti svoju ulogu, tu prvenstveno mislim na savetodavne službe koje obučavamo intezivno za rad sa proizvođačima, kao i lokalne samouprave koje moraju da postanu info-centri gde će se svi zainteresovani detaljno informisati s obzirom na to da očekujemo prve pozive već u toku 2016. godine za taj vid konkursa“, istakao je pomoćnik ministra Dragan Mirković.

Autor i foto: Ljiljana Kozarev, NsHronika.rs