Početna Gradske teme Predlog da Novi Sad dozvoli gradnju zgrada i od 50 spratova

Predlog da Novi Sad dozvoli gradnju zgrada i od 50 spratova

Novi Sad izgradnja  (2)Novosadski odbor Socijaldemokratske partije Srbije na sednici Skupštine grada predložiće da se promeni Generalni urbanistički plan grada i omogući da se zgrade podižu bez ograničenja visine, odnosno spratnosti.Predsednik odbora SDPS-a Dejan Kovač kaže da je prema važećem GUP-u dozvoljena gradnja do šest spratova, a da je ovo trebalo promeniti još 1994. godine.

“Našli smo se u situaciji da je mnogo građevinskog zemljišta pod zgradam od četiri ili pet spratova, a zbog loših urbanističkih propisa grad se razvijao u širinu, umesto u visinu. Trebalo je još pre 21 godinu promeniti GUP i omogućiti gradnju od 10, 20, 30, pa i 50 spratova. Da smo to tada uradili, još bismo gradili na Grbavici, umesto da se spajamo sa Veternikom i Rumenkom. Podizanjem visokih zgrada dobio bi se prostor za gradnju dečijih igrališta, zelenih površina, parkinga”, navodi Kovač, čija stranka je na vlasti u koaliciji koju predvodi SNS.On je dodao i da će se ovako omogućiti privlačenje novih investitora. Prema njegovim rečima GUP bi okvirno dozvolio zidanje visokih zgrada, a tačni uslovi bi se definisali nižim planovima, pri čemu bi se staro jezgro sačuvalo od takve gradnje.

Podsetimo da je Novi Sad krajem osamdesetih godina prošlog veka prestao sa zidanjem solitera i da je bilo samo nekoliko objekata koji su bili izuzetak i koji su prešli šest, sedam spratova. Takva je, na primer, Zonedova zgrada na Bulevaru Evrope.

Od promene vlasti 2012. godine počelo je da se mimo GUP-a dozvoljava gradnja zgrada i preko 10 spratova, kao na primer izgradnja solitera na mestu srušene Komunalne banke kod Glavne pošte ili na mestu nekada zaštićenih kuća trščara u Kraljevića Marka.

Autor: 021, Novosti