Početna Gradske teme Predstavljen model Novosadskog volonterskog servisa

Predstavljen model Novosadskog volonterskog servisa

Model Novosadskog volonterskog servisa – projekta koji treba da omogući sprovođenje kvalitetnog, održivog i organizovanog rada sa volonterima i volonterkama u Novom Sadu, prikazan je juče.

Istaknute su i faze realizacije projekta, koji će Novom Sadu ostati kao legat Evropskih prestonica za buduće projekte. Značaj omladinskog volonterizma, kao i uključivanje mladih u programe koji će se realizovati do 2019. godine, kada će Novi Sad biti Omladinska prestonica Evrope, pokrenuli su inicijativu Fondacije “Novi Sad 2021”, da Omladinski centar bude prvi objekat koji će se graditi u budućem Youth Creative Polis-u.

Direktor Fondacije Novi Sad 2021 Nemanja Milenković izrazio je podršku akciji udruženja “Čepom do osmeha”, koja je kroz saradnju sa Evropskim prestonicama i uključivanje dobronamernih Novosađana, ujedinila nekoliko “delova mozaika” u jedinstven novosadski mozaik, koji doseže veličine Ginisa. Milenković je dodao da je ova akcija “prvi korak ka kreiranju modela volonterskog servisa, koji će Novom Sadu ostati kao legat Evropskih prestonica za buduće projekte”.

Sledeći zajednički poduhvat dveju prestonica, biće zajednička akcija čišćenja devastiranog kompleksa “Petar Drapšin”, na koju Milenković poziva građane da se priključe. Pored toga, ističući važnost participacije mladih u svim programima koji predstoje Evropskim prestonicama, kao i značaj primene nameni objekata za potrebe mladih, Milenković je saopštio da je “Omladinski centar prvi objekat koji će se graditi u budućem Youth Creative Polis-u, do 2019. godine, kada će Novi Sad biti Omladinska prestonica Evrope”.

Dejana Baltes, koordinator volontera Opens-a, podsetila je da se volontiranje u našoj zemlji susreće sa problemima kao što su: neodgovarajući rad sa volonterima, njihovo stihijsko angažovanje, bez precizno definisanih volonterskih pozicija i programa, nedostatak odgovarajuće podrške u njihovom radu, nesklad između želja i interesovanja volontera i trenutno dostupnih aktivnosti. Ističući značaj kreiranja modela lokalnog volonterskog servisa koji je iniciran saradnjom dve evropske prestonice na projektu, Baltes je naglasila da se pokretanjem Novosadskog volonterskog servisa ide u pravcu rešavanja ovih izazova i predstavila koordinatora predstojećih aktivnosti – Vojislava Prkosovačkog.

Novi koordinator je servis opisao kao mogućnost otvaranja trajne saradnje između volontera i organizacija/institucija kojima je potrebna volonterska podrška, pojasnio faze realizacije projekta i najavio prve korake: krajem oktobra biće održano pet okruglih stolova sa ciljem predstavljanja modela servisa i prikupljanja sugestija od strane volontera i organizatora volontiranja – institucija, udruženja i ustanova koje se bave različitim segmentima društva.

Rezlutate projekta Mozaik za Ginisa predstavila je Vanja Petković iz organizacije “Čepom do osmeha”. U brojkama to izgleda ovako: broj volontera više od 300, broj čepova 900.000, veličina mozaika 621m2. Petković je pomenula i da su tokom realizacije događaja ispunjene sve propozicije koje su zahtevane za zvaničnu verifikaciju rekorda od strane komisije Ginisove knjige rekorda. Ovo bi i zvanično trebalo da bude potvrđeno za šest meseci, koliko je rok komisije za dostavljanje rezultata.

Izvor: 021
Foto: Novi Sad 2021