Početna Kultura Franc List Fest: Mladi pijanisti oduševili publiku izvođenjem Listovih dela

Franc List Fest: Mladi pijanisti oduševili publiku izvođenjem Listovih dela

U prelepom ambijentu Kaštela Ečka, u petak, 6. oktobra, održan je prvi “Franc List Fest“, festival mladih talenata u klasičnoj muzici.

Tokom skoro celodnevnog programa, koji je počeo u 16 časova, sala Kaštela je bila puna, a mladi pijanisti izveli su neka od najlepših i najznačajnijih dela Franca Lista.

Učesnike, publiku i goste festivala na otvaranju programa pozdravili su Marijana Kerleta, Udruženje poslovnih žena “Sofia”, Zoran Lazić, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika grada Zrenjanina.

Program su otvorili nastupi mladih talenata Muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina i Muzičke omladine Beograda, koji su zaista oduševili prisutne.

Zatim su usledili nastupi mladih pijanista koji su izvodili Listova dela, a među njima su bili učenici srednjih muzičkih škola, ali i studenti nekih od najprestižnijih Akademija umetnosti u Evropi: Dušan Sretović, Pavle Krstić, Ivona Bužek, Ines Nedelkovska, Milica Milić, Katarina Rakanović, Milan Milić i Ivana Damjanov.

Za kraj programa publika je uživala u nastupu specijalne gošće festivala italijanske pijanistkinje Elise Tomelini koja je izvela dela Lista, Šopena, Paganinija i drugih.

Publiku su ispred organizacije festivala pozdravili Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe, Jovanka Višekruna Janković, pijanistkinja i selektorka festivala i Dezső János, direktor Collegium Hungaricum

Tokom koktela, prisutni su uživali u vinu “Kadarkavinarije Tonković. Naime, Kadarka ima jednu izuzetno zanimljivu priču. Krajem 19. veka Franc List, čuveni pijanista iz svojih ličnih razloga svake godine je slao kadarku papi Piju IX. U vinariji Tonković su tu tradiciju obnovili i 2009. godine prvi put poslali kadarku Benediktu XVI. Kadarka je nekada važila za ‘gospodsko vino’ koje su pili između ostalih i poznati i slavni Franc List. Upravo vina vinarije su nazvana po nazivima njegovih dela: Fantazija, Simfonija i Rapsodija.

Prvi “Franc List Fest”, festival mladih talenata u klasičnoj muzici, održan je pod pokroviteljstvom AP Vojvodina, Grada Zrenjanina, “Generali” osiguranja, u organizaciji HBO Color Media Events, Udruženja poslovnih žena “Sofia” i Color Media Communications.

Vlastelin Lukač Lazar kupio je na licitaciji banatsku zemlju sa tri sela – Ečku, Klek i Jankov Most 1781. godine. Sedište svog imanja smestio je u Ečku i tu izgradio svoj dom. Dvorac „Kaštel“ početkom XIX veka podigao je Lukačev sin, Agošton Lazar i on je najzaslužniji za njegovo otvaranje avgusta 1820. godine. Na svečanom otvaranju svirao je Franc List, tada devetogodišnji dečak, kasnije slavni kompozitor. Otvaranju je prisustvovao i čuveni grof Esterhazi, najbogatiji i najugledniji vlastelin u Ugarskoj.

Uoči 200. godišnjice od tog događaja, održan je prvi “Franc List Fest”, a mladi talenti u klasičnoj muzici svojim nastupom i nastupima sledećih godina vratiće Ečku i Zrenjanin na mapu Evrope i sveta.

Festival su podržale kompanije Vox, Minakva i Marbo.