Početna Gradske teme Predstavljen plan aktivnosti novosadskih upravnika zgrada

Predstavljen plan aktivnosti novosadskih upravnika zgrada

Krajem prošle godine osnovano je i registrovano Udruženje profesionalnih licenciranih upravnika Novog Sada. Udruženje je predstavilo plan aktivnosti za tekuću godinu.

Kao najvažnije zadatke ističu saradnju sa lokalnom samoupravom s ciljem efikasnog i efektivnog sprovođenja Zakona o stanovanju, ali i iznošenje predloga izmena zakona kako bi on funkcionisao u punoj meri, a sve radi povećanja bezbednosti i kvaliteta stanovanja. Zbog toga su poslali i molbu za prijem kod gradonačelnika.

Inače, od 75 profesionalnih upravnika u Novom Sadu, njih oko dvadeset procenata članovi su tog udruženja.

Cilj profesionalnih upravnika jeste domaćinsko poslovanje i rešavanje tekućih pitanja zajednički sa svim stanarima u zgradi, ističu u Udruženju profesionalnih licenciranih upravnika Novog Sada. Da bi se to sprovelo, neophodno je da imaju definisan program rada u cilju kvalitetnijeg i bezbednijeg stanovanja.

Jedan od prvih zadataka tih profesionalnih upravnika jeste da provere u svim zgradama da li postoji protivpožarna zaštita, odnosno protivpožarna oprema, da li postoji panik taster, plan evakuacije, pričamo o klasičnoj bezbednosti. Da li su svi stanari prijavljeni, da znamo ko stanuje u zgradama – kaže za RTV Nebojša Berak iz Udruženja.

Ono za šta će se takođe zalagati jeste da porez na izdavanje nepokretnosti umesto 20 bude 10 procenata, jer kako ističu u tom Udruženju, plaćanje poreza je patriotizam prvog reda.

Jer ukoliko imamo široku bazu poreskih obveznika i svi plaćamo porez, porez bi mogao da bude i manji. Ukoliko se samo jedna grupa plaća, ukoliko nemamo prijavljene stanare da se plaća porez, onda je logično da ti porezi budu veći – ističu.

Kako bi se Zakon o stanovanju efikasno sprovodio, a sa lokalnom samoupravom ostvarila uspešna saradnja, to Udruženje poslalo je molbu za prijem kod gradonačelnika Novog Sada.

Ovo je pitanje stanovanja, bezbednosti stanovanja, kvaliteta stanovanja, da obavimo razgovor i da vidimo kako da zajednički možemo da zakon sprovedemo u potpunosti i da ono što nije dobro u zakonu i ono što koči realizaciju onog što je zakonodavac hteo da kaže da se izmeni sa nekim izmenama i dopunama da bi to moglo u potpunosti da funkcioniše – kaže Berak.

Udruženje, pored cene za profesionalne upravnike, između ostalog predlaže i izbor upravnika, na mandat od 4 godine, umesto na neodređeno vreme, i to natpolovičnom većinom, a na isti način i njihovu smenu, što je definisano ugovorom, čime bi svaka stambena zajednica bila maksimalno zaštićena od samovolje profesionalnog upravnika.

Jedna od njihovih obaveza jeste i poštovanje kućnog reda, a dužni su i da najmanje 2 puta nedeljno obiđu zgradu i za stanare budu dostupni 24 časa dnevno za rešavanje svih tekućih i hitnih intervencija.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay