Početna Gradske teme Predstavljen projekat “Multimedijalni vodič Almaškog kraja”

Predstavljen projekat “Multimedijalni vodič Almaškog kraja”

0

Prezentacija projekta “Multimedijalni vodič Almaškog kraja” koji predstavlja kulturno nasleđe najstarijeg dela Novog Sada putem dvojezične mobilne aplikacije predstavljen je juče, 24. decembra, u kulturnoj stanici Svilara koja je i sama obuhvaćena projektom.

Reč je o projektu Društva građana ”Almašani” koji je podržala Uprava za kulturu Grada Novog Sada. Aplikacija podrazumeva objekte značajne za društvenu istoriju Novog Sada i Almaškog kraja, kroz kratke video i foto priče na srpskom i engleskom jeziku.

“Približavanje kulturnog nasleđa građanima je od izuzetnog značaja, a posebno na način koji odgovara zahtevima moderne komunikacije. Novi Sad je veoma bogat u kulturno-istorijskom smislu, i privlači sve više turista iz celog sveta, pa ova mobilna aplikacija može biti od velike koristi i na tom polju. Digitalizacija kulturnog nasleđa je u fokusu i u našoj zemlji ali i u Evropi, te ovaj projekat doprinosi razvoju takvog vida promovisanja istorijskog nasleđa i kulturne baštine. Drago mi je što se Multimedijalni vodič Almaškog kraja prezentuje baš u novoj kulturnoj stanici Svilara, koja je i oformljena s ciljem da podstakne društveni i kulturni aktivizam, i da motiviše građansko učešće. Ovakvi programi pokazuju da smo na dobrom putu kada je reč o korpusu aktivnosti u okviru projekta Novi Sad 2021 Evropska prestonica kulture, i Grad će im uvek pružiti punu podršku”, naglasio je Dalibor Rožić.

Kako je rečeno na prezentaciji, aplikacija je besplatna, a njeno korišćenje zahteva jedino posedovanje pametnog telefona.

“Kroz ovaj vid upravljanja digitalnim izvorom informacija, građani Novog Sada i turisti preuzimanjem ove aplikacije, dobijaju i besplatan servis. Naime, nakon prvog preuzimanja, sadržaj ostaje na mobilnom uređaju i trajno je dostupan korisniku, tako da uvek može da se vraća na njega, dok se ažuriranjem dobijajau nove informacije. Ovo predstavlja jedan od važnih načina da se podigne svest o značaju kulturnog nasleđa našeg grada, a u krajnjoj instanci i našeg nacionalnog blaga”, istakao je predsednik Društva građana ”Almašani” Marjan Majin.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Wikipedia / PANONIAN