Početna Gradske teme Predstavljen virtuelni kustos u Muzeju Vojvodine

Predstavljen virtuelni kustos u Muzeju Vojvodine

muzej3

U Muzeju Vovjvodine medijima je predstavljena nova aplikacija TIMUS koja će od danas posetiocima koristiti kao vituelni kustos. Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje podržao je akciju digitalizacije muzeja koja je urađena na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine.

muzej Slavisa Grujic

Ovaj softver nije važan samo za Muzej Vojvodine nego i za sve muzeje na teritorije Vojvodine, koji su pre dve godine dobili licencu kako bi ovu aplikaciju primenili u svojim postavkama. Siguran sam da će posetioci na ovaj način uživati i valorizovati ovaj projekat na pravi način. Ovo je početak, u budućnosti softver će dobiti nove aplikacije koje će omogućiti da se sagledaju detaljnije eksponati i na drugim jezicima koji su zastupljeni na ovom području“, izjavio je Pokrajisnki sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić.

muzej2

Nakon kraće prezentacije, posetioci su upoznati sa razvojem i implementacijom rešenja, a zatim su učestvovali u šetnji kroz Stalnu postavku muzeja sa virtuelnim kustosom. Na određenim punktovima modernizovane Stalne postavke postavljeni su ekrani koji omogućavaju pristup informacijama iz baze podataka Muzeja Vojvodine. TIMUS je novo idejno rešenje Muzeja Vojvodine za prezentaciju informacija o kulturnom blagu, na savremeni način.

muzej

“Muzej je počeo sa procesom digitalizacije jer je verovao u njega. Svuda u svetu ovake aplikacije su prisutne gde su predmeti predstavljeni na savremen način. Svaki posetilac koji ima tablet ili android telefona moćiće da koristi prezentaciju sa detaljnim opisom svakog predmeta sa svojih uređaja. Svakako ovaj proces je prednost jer smo time uspeli da budemo u korak sa svetom, kao i u trendu modernizacije muzeja”, rekla je direktor Muzeja Vojvodine Agneš Ozer.

Korišćenje virtuelnog kustosa je veoma lako. Dovoljno je da se svoji uređajem poveže na wi-fi muzeja, zatim se u nekom pretraživaču ukuca adresa timus.muzejvojvodine.org.rs i time počinje upotreba TIMUS aplikacije. Bitno je napomenuti da je aplikacija aktivna samo dok ste u Muzeju Vojvodine i u dometu njivhove internet mreže.
Trenutno se u bazi podataka Muzeja Vovjodine nalaze informacije o 15.000 predmeta. Ovaj sistem prezentovanja postavke ima 21 muzej na teritoriji Vojvodine, a u procesu digitalizovanog predstavljanja predmeta od kulturnog značaja, učestvovali su i Zavodi za zaštitu spomenika čija aplikacija nosi naziv ZIMUS.
Cilj digitalizacije je vidljivost i dostupnost podataka o kulturnom nasleđu, kao i umrežavanje ustanova koje se bave zaštitom kulturne baštine. Ovim procesom informacije Muzeja Vojvodine nisu dostupne samo kod nas nego i u svetu.

Autor: Ljiljana Kozarev
Foto: Pokrajinska vlada