Početna Gradske teme Predstavljena knjiga “Novosadski magistrat”

Predstavljena knjiga “Novosadski magistrat”

novosadski magistrat

Svečana promocija knjige “Novosadski magistrat” u izdanju Prometeja održana je u Svečanoj sali Gradske kuće. Na promociji su se prisutnima obratiti član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović, izdavač Zoran Kolundžija, Duško Bogdanović, dr Ljubomirka Krkljuš, Lazar Kuzmanov i autori Donka Stančić i Miško Lazović.

novosadski magistrat1

Ova knjiga ima veliki značaj za grad Novi Sad. Ovo je prvo pravo i sveobuhvatno svedočenje nastanka novosadskog Magistrata, odnosno današnje Gradske kuće, kao i funkcionisanja gradske uprave pre njegove izgradnje, a govori i o tome koliko je on toga doneo gradu Novom Sadu i gradskoj administraciji. Ove godine se navršava 120 godina od održavanja prve sednice Veća u ovom zdanju i mi smo to na pravi način obeležili, a ovo je isto jedan od načina da ukažemo na značaj ovog zdanja. Gradska kuća danas nije samo političko sedište gradske uprave i vlasti, nego sve više i sedište gde se dešavaju različita kulturna i naučna dešavanja, i zato ovaj prostor postaje sve bitniji na mapi Novog Sada“, rekao je član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović.

Autor knjige Donka Stančić osvrnula se na način nastanka ove monografije. Po njenim rečima iza ove knjige stoji veliki istraživački rad, kako nje same tako i njenog kolege Miška Lazovića. Ona je istakla da je konačno rešen problem autorstva Gradske kuće i njene dekoracije, kao i to da su u knjizi precizirane mnoge stvari vezane za njenu izgradnju.

Osnivač izdavačke kuće Prometej Zoran Kolundžija zahvalio se gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću na iskazanoj finansijskog podršci pri realizaciji tog projekta, i kako je rekao, Grad je još jednom pokazao da sprovodi odgovornu kulturnu politiku koja ga približava tituli Evropske prestonice kulture 2021. godine.

Autor: NsHronika.rs