Početna Politika Pajtić: Pokrajinska vlada ide u proteste sa paorima

Pajtić: Pokrajinska vlada ide u proteste sa paorima

0

Bojan Pajtic 15

Pokrajinski premijer Bojan Pajtić najavio je danas da će u naredna dva dana Pokrajinska vlada, zajedno sa pokrajinskim poslanicima i udruženjima poljoprivrednika protestovati u Beogradu ispred Skupštine i Vlade Srbije i ispred zgrade predsednika Srbije i insistirati na tome da se ne usvoje izmene Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Udruženja poljoprivrednika navode da će od predsednika Tomislava Nikolića tražiti da ne potpiše sporni zakon ukoliko bude usvojen.

Sprečićemo njegovu primenu i raskinućemo sigurno, nakon što se promeni parlamentarna većina, sve ove štetočinske ugovore koji će biti zaključeni na osnovu ovog zakona“, rekao je Pajtić u razgovoru sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika.

Dodao je da pokrajinske vlasti zajedno sa poljoprivrednicima žele da iskažu jasan stav “ogromne većine građana” da je takav zakon neprihvatljiv jer je on samo u interesu tajkuna i nekoliko ljudi, umesto da se cela poljoprivreda i njen razvoj zasnivaju na zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta.

Ovaj zakon je diskriminatorski, izuzetno štetan za građane pokrajine i za pokrajinu uopšte. Njegova ideja je da se gotovo 100 miliona evra iz džepova više od 10.000 individualnih poljoprivrednih gazdinstava slije u nekoliko tajkunskih džepova“, ocenio je Pajtić.

On je zatražio od predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da povuče zakon i da se danas na Radio-televiziji Srbije organizuje javni dijalog o tome zašto se donosi ovakav zakon i u čijem je interesu.

Tražimo od Tomislava Nikolića da, ukoliko bude donet zakon, ne potpiše takav zakon koji je izrazito tajkunski i diskriminatoran“, kazao je Pajtić.

Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine Miroslav Kiš podsetio je da već više od mesec dana 17 udruženja poljoprivrednika iz cele Vojvodine protestuje i traži da se povuče iz procedure Predlog zakon o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

U narednim danima očekujemo da radikalizujemo naše proteste, da ono što nismo postigli traktorima, postignemo našim prisustvom i kontinuitetom zahteva. Ako se i donese, očekujemo od predsednika Republike da ima nadležnost da ne potpiše ovaj loš zakon“, rekao je Kiš.

Nezadovoljne poljoprivrednike primio je i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

SNS: Poljoprivrednici, pokažžite Pajtiću radno mesto

Srpska napredna stranka apelovala je danas na poljoprivrednike, povodom najave Bojana Pajtića da će pred Skupštinom Srbije organizovati protest sa svojim polljoprivrednicima, da predsednika vojvođanske vlade odvedu do Banovine i pokažu gde mu se nalazi radno mesto, jer je on to zaboravio.

Ako Pajtićevi polljoprivrednici uspeju nekako da ga nateraju da dođe do zgrade pokrajinske vlade, tada neka ga zamole da objasni građanima Vojvodine, ako je ikako moguće dok sedi u fotellji predsednika vlade APV, kako je i zašto Demokratska stranka besplatno davala državno zemlljište Darku Šariću i svojim tajkunima, poput Mileta Jerkovića, i kako su opljačkali desetine polljoprivrednih zadruga“, navodi SNS.

Naprednjaci, zatim, ocenju da je nemoguća misija naterati Pajtića da ode do svog radnog mesta i odgovori na pitanja građana, i predlažu da građani šefa pokrajinske vlade pitaju, “bar na nekom od naučno-fantastičnih performansa DS širom Srbije, kada će da vrati pare koje je oteo deci sa smetnjama u razvoju”.

SNS takođe pita Bojana, “koji po sopstvenim tvrdnjama uživa apsolutnu podršku Vojvođana”, zašto se onda plaši pokrajinskih izbora i zašto najavljuje da će ih bojkotovati.

Autor: Beta, Tanjug, RTV