Početna Gradske teme Predstavljena najnovija laserska metoda za lečenje hemoroida

Predstavljena najnovija laserska metoda za lečenje hemoroida

Oboljenja hemoroidalne regije, poput analne fistule i pilonidalne bolesti, mogu se lečiti i najnovijom metodom koja se primenjuje u Srbiji. Zahvat se zasniva na primeni diodnih lasera, koji se koriste za destrukciju određenih struktura u zaceljivanju hemoroidnih oboljenja.

Načini na koji se obavlja intervencija, predstavljeni su danas na prezentaciji u bolnici “Global Care Surgery” u Novom Sadu, u kojoj se sa tehnikama rada upoznalo oko 15 abdominalnih hirurga iz cele Srbije.

Moderator skupa bio je gost iz Nemačke, dr Tomas Deska, u saradnji sa ass. dr sci. med. Aleksandrom Gluhovićem i vlasnikom bolnice prof. dr Pavlom Miloševićem.

Na prvom delu prezentacije, okupljenim lekarima teorijski je objašnjeno na koji način se koriste laseri u lečenju hemoroidnih bolesti, a nakon toga uz direktan video prenos, specijalisti su mogli da posmatraju i operacije hemoroida kod četiri pacijenta u bolnici.

Prema rečima ass. dr sci. med. Aleksandra Gluhovića, jednog od 300 abdominalnih hirurga u svetu koji su prošli obuku za lečenje hemoroidnih bolesti laserom, prednosti te metode su višestruke.

– Tretmani laserom su bezbolni, obavljaju se tokom jednodnevnog hirurškog zahvata, a postoperativni tok je najbrži, uz male doze lekova protiv bolova. Metoda se primenjuje u stadijumima 2 i 3 hemoroidne bolesti, kao i u nekim oblicima 4. stadijuma. To nije jedini način za lečenje hemoroida, ali je najsavremeniji – navodi dr Gluhović.

Lečenje hemoroida laserom u državnim ustanovama u Srbiji, obavlja se samo u Kragujevcu i Čačku, dok u privatnoj praksi košta 1200 evra. Preventiva bolesti je najbitnija, te je zbog toga važno ne ignorisati simptome, ali i biti svestan da se svakom pacijentu pristupa individualno, zavisno od kompletnog uvida u bolest, navode stručnjaci.

Autor: Maja Guzijan