Početna Gradske teme Predstavljena Razvojna agencija Vojvodine

Predstavljena Razvojna agencija Vojvodine

0

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović predstavio je Razvojnu agenciju Vojvodine (RAV), čiji je rad zvanično počeo juče, i poručio da je ova nova institucija jedan od ključnih alata ekonomskog prosperiteta u Vojvodini.

U prisustvu zvanica iz javnog, privrednog, političkog života i diplomatskog kora, posebno predstavnika domaćih i stranih kompanija i njihovih poslovnih udruženja, Mirović je istakao da je osnivanje jedne ovakve agencije, koja ima za cilj da privlači i strane i domaće investicije i da podstiče otvaranje novih fabrika i novih radnih mesta na teritoriji Vojvodine, deo nove ekonomske politike koja se od 2012. godine uspešno vodi u Republici Srbiji.

Obraćajući se prisutnim gostima sinoć na promociji RAV-a koja je održana u Pokrajinskoj vladi, Mirović je izrazio uverenje da je postavljen sistem rada od nekoliko segmenata koji garantuje efikasnost RAV-a u davanju podsticaja – od temeljne analize ekonomskih potencijala u svim opštinama, preko približavanja tih potencijala potencijalnim ulagačima, do stvaranja svih uslova da investiraju upravo u Vojvodini.

– Ako bi, pored temeljnosti, ovde trebalo izdvojiti još neke ključne reči, onda su to inicijativa i agilnost. U vremenu u kome živimo kapitala je uvek manje od potreba za investiranjem i njemu se jednostavno mora prići. Samim tim je i konkurencija u privlačenju investitora izuzetno oštra. Ona ne dolazi samo iz zemalja u našem okruženju, već i iz drugih regiona i zemalja – rekao je Mirović.

On je dodao da je štaviše, veoma oštra i konkurencija u privlačenju investitora u samoj Srbiji.

– Svi, jednostavno, hoće nove fabrike i nova radna mesta i svi se bore da sebi privuku one koji mogu da ih otvore. Mi, naravno, želimo da se nove fabrike i novi pogoni grade u Vojvodini i to će biti glavni zadatak Razvojne agencije – rekao je predsednik Pokrajinske vlade i obrazložio princip rada RAV-a, definisan odlukom Skupštine Vojvodine o njenom osnivanju, navodi se u saopštenju Biroa za informisanje Pokrajinske vlade.

Ceo proces rada Agencije će nadzirati Skupština RAV, koju će činiti članovi Pokrajinske vlade.

Bespovratna podsticajna sredstva će, inače, budućim investitorima dodeljivati pokrajinski sekretarijati.

Činiće to posle javnih konkursa, sprovedenih u skladu sa Zakonom o ulaganjima i pravilnikom, navodi se u saopštenju.

Transparentnost celog ovog procesa biće potvrđena kontinuiranim podnošenjem odgovarajućih izveštaja Skupštini Vojvodini, a ceo taj proces biće tesno koordiniran i sa Razvojnom agencijom Srbije, Vladom Srbije i nadležnim republičkim organima i institucijama.

Na kraju izlaganja, Igor Mirović je rekao da će prva sredstva za podsticaje novih ulaganja, oko 400 miliona dinara, biti obezbeđena kada Skupština Vojvodine usvoji rebalans pokrajinskog budžeta koji je planiran za jun, dok će već u budžetu APV za 2018. godinu ta sredstva biti značajno veća i prostor za rad RAV-a u punom kapacitetu puno širi.

Direktorka RAV-a Nataša Pavićević-Bajić sa saradnicima predstavila je funkcionisanje agencije kroz četiri sektora.

Sektor za strateška istraživanja, razvoj i inovacionu politiku će istraživati i analizirati poslovnu klimu u Vojvodini, na osnovu kojih će se kreirati predlog mera podrške za razvoj privrede, poljoprivrede, energetike, turizma i ruralnog razvoja, sa posebnim akcentom na inovacije i tehnološki razvoj.

Sektor za podršku investicija će davati stručnu savetodavnu podršku postojećim domaćim i stranim investitorima, generisaće nove upite investitora, povezivaće domaće sa stranim kompanijama i raditi na poboljšanju kvaliteta baze dobavljača, pružaće podršku poslovnim inkubatorima.

Radiće i na podizanju kapaciteta za privlačenje novih investicija na lokalnom nivou, pre svega kroz edukaciju lokalnih samouprava.

Sektor za međunarodne i domaće fondove u funkciji razvoja Vojvodine će koordinisati davanje budžetskih subvencija na svim nivoima kako bi se one što efikasnije koristile, i pronalaziće sva raspoloživa finansijska sredstva iz međunarodnih fondova.

Sektor za promociju će predstavljati Vojvodinu domaćoj i svetskoj javnosti kao region koji investitorima nudi dobru radnu snagu, kvalitet, sigurnost, u koji veliki svetski brendovi sa razlogom ulažu i u njemu ostaju.

Izvor: Tanjug/RTV
Foto: vojvodina.gov.rs