Početna Gradske teme Predstavljeni rezultati rada Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu

Predstavljeni rezultati rada Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu

press2

Član Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci prof. dr Nikola Ćirović i šef Kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović predstavili su na konferenciji za novinare rezultate rada Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu u 2015. godini i i tom prilikom izneli podatke za budžet Grada Novog Sada u narednoj godini.

Od ukupno planiranih 24 milijarde dinara u budžetu Grada Novog Sada za 2016. godinu, 1,04 milijarde dinara namenjeno je za oblast socijalne i dečije zaštite, što čini 5,6% od ukupnog budžeta i predstavlja najveći iznos koji je izdvojila lokalna samouprava u Republici Srbiji.

U veoma složenoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji Grad Novi Sad je u 2015. godini posebno vodio računa o najugroženijim socijalnim kategorijama, kao što su osobe sa invaliditetom, deca, stari i Romi. Gradska uprava je izdvojila sredstva i za ustanove čiji je osnivač Grad, kao i za one kojima nije, jer smatramo da su ti socijalni programi neophodni korisnicima bez obzira na kategorije na koji se odnose. Ono što bih izdvojio u ovoj godini je svakako uređenje novih prostorija Svratišta za decu ulice koji je nedavno otvoren u novom i većem prostoru. Najveći deo naših aktivnosti se odvija preko Centra za socijalni rad Grada Novog Sada i ono po čemu on postaje prepoznatljiv je razmena iskustava sa regijom Emilija Romanja i nekim skandinavskim zemljama, pre svega Norveškom. Želimo da napravimo iskorak sa otvaranjem radnih centara gde bismo mogli uposliti veliki broj lečenih zavisnika i osoba sa invaliditetom. Gradska uprava svake godine izdvaja sredstva za odlazak 300 penzionera na banjsko lečenje, 100 penzionera na more, a za 100 dece čiji su roditelji korisnici socijalnih primanja omogućeno je letovanje u Baošićima. Takođe, za „Dečije selo“ izdvojeno je 3,2 miliona dinara za programe unapređenja socijalne zaštite – rekao je prof. dr Nikola Ćirović i dodao da u narednoj godini Gradska uprava za dečiju i socijalnu zaštitu namerava proširenje saradnje sa nevladinim sektorom.

On je takođe naglasio značaj potpisivanja Ugovora o realizaciji regionalnog stambenog projekta koji će omogućiti izgradnju 276 stambenih jedinica u Vetreniku do novembra 2017. godine, za socijalno ugrožene izbegličke porodice.

U 2015. godini iz budžeta Grada Novog Sada izdvojeno je 40.000.000 dinara za Klubove za stara lica i penzionere pri Gerontološkom centru. Službi pomoći u kući za negu starih lica pri Gerontološkom centru, bilo je namenjeno 24.500.000 dinara za te usluge. Prihvatilištu sa prihvatnom stanicom pri Gerontološkom centru raspoređeno je 22.000.000 dinara, a Dnevnom boravku za stara lica pri Gerontološkom centru 2.700.000 dinara. Dnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju pri Domu „Veternik“ u Veterniku je dobio 7.200.000 dinara. Dnevni boravak za decu i omladinu sa smetnjama u razvoju pri Školi „Milan Petrović“ dobio je 66.000.000 dinara, dok je Dnevni boravak za decu predškolskog uzrasta sa smetnjama u razvoju pri Školi „Milan Petrović“ dobio 23.700.000 dinara.

Za ubalažavanje siromaštva kuhinji Crvenog krsta namenjeno je 29.250.000 dinara iz čega je obezbeđeno 600 kuvanih obroka dnevno, 800 lanč paketa mesečno za korisnike iz naseljenih mesta koji ne mogu da dođu po kuvan obrok, 200 paketića za decu korisnike kuhinje i vozilo za potrebe kuhinje. Crvenom krstu je opredeljeno 6.460.000 dinara za 1200 prehrambenih paketa, 1200 higijenskih paketa i 600 prostornih metara mekog ogrevnog drveta, kao i nabavku jednog šporeta na čvrsto gorivo za pomoć jednoj petočlanoj, socijalno ugroženoj, porodici.

Sinonim za ozbiljnu i odgovornu socijalnu politiku je aktuelna gradska vlast Novog Sada koji ima najveća izdvajanja iz budžeta za oblast socijalne zaštite od svih lokalnih samouprava u Srbiji. Podsetio bih da je Novi Sad prva lokalna samouprava koja je u Srbiji, koji je početkom septembra 2013. godine otvorila Kancelariju za osobe sa invaliditetom. Mnogo je urađeno na prevazilaženju problema sa arhitektonskim barijerama, a nastavićemo i dalje raditi na tome kako bi arhitektonske barijere potpuno nestale ili se svele na minimum. U narednoj godini pred nama je i pitanje u vezi sa obezbeđivanjem sredstava za personalnu asistenciju, a jedan od prioriteta će biti i utvrđivanje potencijalnog broja korisnika te usluge – rekao je Aleksandar Petrović.

Autor: NsHronika.rs