Početna Gradske teme Predstavnici Koordinacionog odbora osoba sa invaliditetom u Gradskoj kući

Predstavnici Koordinacionog odbora osoba sa invaliditetom u Gradskoj kući

0

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac sastao se juče u Gradskoj kući sa predstavnicima Koordinacionog odbora osoba sa invaliditetom Grada Novog Sada i sa njima razgovarao o temama važnim za život i svakodnevno funkcionisanje osoba sa invaliditetom u Novom Sadu, kao i o dosadašnjoj i budućoj saradnji u toj oblasti.

Sastanku su prisustvovale i novoizabrana članica Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci Danijela Kostić, savetnica gradonačelnika Ljilјana Koković i predsednica Saveta za osobe sa invaliditetom Sonja Radaković.

“Grad Novi Sad vodi odgovornu socijalnu politiku i brine o svim stanovnicima Novog Sada, a posebno o osobama sa invaliditetom, između ostalog, podržavajući rad organizacija koje se njima bave. Na današnjem sastanku predstavnici reprezentativnih organizacija koje se bave osobama sa invaliditetom informisali su nas o svojim aktivnostima, potrebama i poteškoćama sa kojima se oni ili njihovi članovi suočavaju. Ti problemi su veliki i konkretni, ali mi imamo dobru volјu i verujem da je samo pitanje vremena kada ćemo ih, na obostrano zadovolјstvo, rešiti”, izjavio je Igor Crnobarac.

On je istakao da su sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za finansiranje ili sufinansiranje programa udruženja građana u oblasti socijalne zaštite, koji su od interesa za Grad Novi Sad, svake godine veća i da za ovu godinu iznose 67.000.000,00 dinara, što je za sedam miliona više u odnosu na prethodnu godinu.

“Pored toga što povećavamo sredstva, trudimo se i da u što kraćem roku sprovedemo proceduru kako bi organizacije mogle nesmetano da funkcionišu i zadovolјavaju potrebe svojih korisnika”, objasnio je zamenik gradonačelnika i podsetio na to da je Zaštitnik građana Republike Srbije prošle godine dodelio nagradu Gradu Novom Sadu za sveobuhvatno i kontinuirano delovanje gradskih uprava na razvoju svih oblika pristupačnosti i socijalnog uklјučivanja osoba sa invaliditetom.

Svoj rad, ali i probleme sa kojima se suočavaju, predstavili su predstavnici Organizacije gluvih Novi Sad, Udruženja građana za cerebralnu i dečiju paralizu “Sunce”, Udruženja za pomoć mentalno nedovolјno razvijenim osobama Grada Novog Sada, Udruženja paraplegičara i kvadriplegičara novosadskog regiona, Udruženja obolelih od multiple skleroze “Multis”, Udruženja distrofičara, Gradska organizacija slepih Novi Sad, Udruženja ratnih vojnih invalida Grada Novog Sada i Udruženja civilnih invalida rata.

Oni su se zahvalili na dosadašnjoj podršci i spremnosti predstavnika Grada da ih, kad god je potrebno, saslušaju i izađu u susret njima i njihovim korisnicima. Naglasili su da su ovakvi sastanici važni za dalјe unapređenje saradnje između reprezentativnih organizacija, kao i Grada, i da su zajedničko delovanje i strateški pristup problemima neophodni za pobolјšanje položaja osoba sa invaliditetom u Novom Sadu.

Izvor: NoviSad.rs
Foto: NoviSad.rs