Početna Gradske teme Most preko Dunava u Novom Sadu proglašen projektom od nacionalnog značaja

Most preko Dunava u Novom Sadu proglašen projektom od nacionalnog značaja

0

Grad Novi Sad formirao je Radnu grupu koja će se baviti izgradnjom mosta u nastavku Bulevara Evrope, preko Šodroša, a ovaj projekat je od posebnog značaja za Republiku Srbiju, što je potvrđeno Zaključkom Vlade Srbije.

Nakon što je održana javna prezentacija budućeg mosta u skladu sa jednim od rešenja iz Generalnog projekta, u cilju hitnog sprovođenja postupka, gradonačelnik Novog Sada je formirao posebnu Radnu grupu.

“Imajući u vidu nacionalni značaj projekta, članove Radne grupe čine predstavnici sa bogatim profesionalnim iskustvom na realizaciji najvećih projekata u našoj zemlji i regionu. Članovi Radne grupe su predstavnici Vlade Srbije, predstavnici Autonomne Pokrajine Vojvodine, predstavnici Grada, ali i eminentni profesori sa Fakulteta tehničkih nauka i predstavnici struke. Zadatak Radne grupe je sprovođenje svih aktivnosti u vezi sa realizacijom projekta izgradnje novog mosta”, navode u Gradskoj kući.

Radna grupa za zadatak ima da organizuje sve aktivnosti i učesnike u ovom procesu i prati realizaciju i dinamiku realizacije projekta, koji će se sprovoditi po hitnosti, te je namera Grada da rokovi budu realni ali najkraći mogući, kako bi Novi Sad što pre dobio ovaj most.

Nakon zavreštka izrade Generalnog projekta, u narednim nedeljama, cilj Grada je da se organizuju sve aktivnosti tako da najkasnije do početka naredne godine bude objavljen javni poziv za projektovanje Idejnog rešenja i Idejnog projekta.

“Planirana objava jedinstvenog tendera za projektovanje i izgradnju obezbediće daleko bržu realizaciju, ali sigurnost i usaglašenost projektovanja i same tehnologije izgradnje”, dodaju u Gradskoj kući.

Cilj je da sve aktivnosti na izgradnji novog mosta sprovedu u narednih pet do šest godina.

Podsetimo da je maketa ovog mosta predstavljena malo pred izbore 21. jula, a izrađena je na osnovu Generalnog projekta koji je prošle godine naručila Uprava za građevinsko zemljište i investicije, o čemu je 021.rs već pisao.

Predstavljajući maketu i projekat mosta, Vučević je rekao da je procenjena vrednost izgradnje mosta 125 miliona evra. Uz to idu i troškovi od 11 miliona evra za eksproprijaciju zemljišta, bez parcela koje pripadaju državi. On je tada rekao da su imali sastanke sa nekoliko svetskih kompanija koje su zainteresovane za učešće u ovom projektu.

Dodajmo i da je most na ovoj lokaciji u gradskim planovima već više od pola veka.

Izvor: 021
Foto: Pixabay