Početna Gradske teme Državni činovnici čestitali Kurban-bajram

Državni činovnici čestitali Kurban-bajram

0

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uputio je čestitku poglavarima islamske zajednice i svim građanima islamske veroispovesti koji slave Kurban-bajram.

“U ime Pokrajinske vlade i svoje lično ime, svim vernicima koji slave praznik želim da ga provedu u dobrom zdravlju, miru, slozi i zajedništvu. Neka ovaj dan bude ispunjen radošću“, navodi se u čestitki predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića.

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković čestitala je svim građanima Srbije islamske veroispovesti predstojeći praznik Kurban-bajram.

“Svim građanima Srbije islamske vere čestitam predstojeći praznik Kurban-bajram, sa iskrenom željom da ga provedu u zdravlju, miru i slozi”, navela je Gojković u saopštenju.

Požela je svim vernicima da taj veliki praznik u, kako je navela, ovim vremenima teških iskušenja i izazova, podstakne duh zajedništva i solidarnosti i učvrsti istinske vrednosti međusobnog poštovanja i razumevanja.

Kurban-bajram je jedan od dva najveća praznika u islamu, a u narodu je poznat i kao Hadžijski bajram jer mu prethodi hodočašće u Meku, što je jedna od pet osnovnih propisanih verskih dužnosti za punoletne muslimane.

Proslavlja se četiri dana, a specifičan je po kurbanu, odnosno žrtvi, tačnije prinošenju žrtve, što je obično ovca, u znak sećanja na iskušenje poslanika Ibrahima.

Prema pravilima, kurban se deli na tri jednaka dela, koji muslimani podele jednu trećinu sirotinji, jednu trećinu prijateljima i rodbini, a jednu trećinu ostave za svoju porodicu.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay