Početna Travel Club Novi Sad grad bogate tradicije i istorije koji krije brojne legende i...

Novi Sad grad bogate tradicije i istorije koji krije brojne legende i anegdote

0

Zbog trenutne epidemiološke situacije mnogi su odlučili da leto provedu istražujući gradove u Srbiji. Ležeći na drugoj najdužoj evropskoj reci, sa planinom i nacionalnim parkom u blizini i finansijski, školski, univerzitetski, kulturni i naučni centar, Novi Sad je izvor puno nepresušnih anegdota za sve one koji su spremni da ga istraže.

Kao najveće srpsko občestvo na svetu, kako je Novi Sad opisao Vuk Stefanović Karadžić, srpska Atina više od tri veka odiše multikulturalnim imidžom, koji se ogleda u svakoj unikatnoj građevini.

Onima koji žele da ga upoznaju nudi i mnoštvo legendi i anegdota.

“Ovde iza mene je Trg Svetozara Miletića, a gore preko puta imamo jednog viteza koji u jednoj ruci ima koplje oružje kojim udara u zemlju, a iza mene Miletić ima neki gest rukom, a o čemu oni to pričaju i kakav je to kratak dijalog između njih dvojice to ćete, kako mi turistički vodiči kažemo, u razgovoru sa Novosađanima ovde nekim da otkrijete”, kaže Danijel Metikoš, iz Udruženja turističkih vodiča Novog Sada.

Uz priču da su novosadskim ulicama šetali Svetozar Miletić, Laza Telečki, Mileva Marić Ajnštajn, porodica Dunđerski i mnogi drugi, nezaobilazan je i raznoliki religijski turizam, među kojima je Nikolajevska crkva.

“Ovde su se svojevremeno molili u prvoj polovini 18. veka, kada je ona nastala, Grci i Cincari, da bi smo posle Prvog svetskog rata ovde imali isto dobar uticaj Ruske pravoslavne crkve, tj. Belogardejaca, i ove kupole koje danas podsećaju malo na ruski stil, kako volimo da kažemo, i upravo je zbog toga”, kaže Metikoš.

Baštineći u širem centru simbiozu šest različitih veroispovesti, najveći panonski grad atrakcija je i zbog mostova. Neki istorijski podaci tvrde da je preko novosadskog mora ukupno bilo sagrađeno 11 mostova.

Najstarija pijaca na kojoj su alasi nekada donosili ribu direktno iz Dunava, mnoštvo muzeja, zeleni parkovi i Petrovaradinska tvrđava – samo su neki od interesantnih novosadskih mesta, koja čekaju da se sagledaju u očima avanturista.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay