Početna Gradske teme Preminula Olga Hadžić prva žena rektor Univerziteta u Novom Sadu

Preminula Olga Hadžić prva žena rektor Univerziteta u Novom Sadu

0

Olga Hadžić, prva žena rektor Univerziteta u Novom Sadu i redovni član SANU, preminula u 73. godini u Novom Sadu, saopštio je danas SANU.

Osnovnu školu, gimnaziju i Srednju muzičku školu završila je u Novom Sadu. Diplomu na studijama matematike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu stekla je u junu 1968. godine, kada je izabrana za asistenta na novoformiranom Prirodno-matematičkom fakultetu.

Magistrirala je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu juna 1970, a doktorsku disertaciju je odbranila marta 1972. na PMF-u u Novom Sadu. Za redovnog profesora na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu je izabrana 1981. Postala je član VANU 1984, dopisni član SANU 1991, a redovni član SANU 1998. godine.

Autor je i koautor više od 200 naučnih radova koji su objavljeni u domaćim i inostranim naučnim časopisima u SAD, Nemačkoj, Italiji, Japanu, Austriji, Indiji, Poljskoj, Rumuniji i Mađarskoj. Napisala je 21 knjigu. Oblast njenog istraživanja bila je teorija fiksne tačke, a jedna klasa tzv. t-konormi nosi njeno ime.

Godine 2006. doktorirala je na PMF-u sa temom iz oblasti strategijskog menadžmenta u kulturnom turizmu, a poslednjih godina se bavila organizacionom psihologijom.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Izvor: 021.rs
Foto: sanu.ac.rs