Početna Gradske teme Preminuo bivši gradonačelnik Novog Sada Boško Petrov

Preminuo bivši gradonačelnik Novog Sada Boško Petrov

Bivši gradonačelnik Novog Sada Boško Petrov preminuo je u 84. godini života.

Petrov je bio na čelu Novog Sada od 1985. do 1989. godine. Bio je ekonomista, privrednik, političar i gradonačelnik.

Rođen je u Mošorinu, gde je pohađao osnovnu školu, dok je Ekonomsku školu završio u Novom Sadu kao najbolji učenik u generaciji. Studirao je na beogradskom Ekonomskom fakultetu.

Posle studijskog boravka u Francuskoj, Belgiji i Nemačkoj predložio je značajne promene u urbanističkom razvijanju Novog Sada. Promenio je praksu građenja siromašnih stambenih blokova, kao što je slučaj na Satelitu, a počeli su da se grade stanovi sa svim pratećim objektima i višim standardom stanovanja.

Inicirao je izgradnju moderne robne kuće u centru grada koja će biti nazvana “Bazar”, a deo zasluga mu pripada i za “Ugled”, “Kokru”, kao i za “Nork”.

Nalazio se na mnogim važnim funkcijama u SFRJ, a bio je i dugogodišnji direktor nekadašnjeg novosadskog giganta “Novkabela”.

Bilo mu je ponuđeno mesto predsednika Predsedništva Socijalističkog saveza radnog naroda Jugoslavije, što je Petrov odbio, zbog čega je došao na “crnu listu” antivojvođanskog režima Slobodana Miloševića.

Dobitnik je mnogih značajnih priznanja, između ostalog i Oktobarske nagrade, te Povelje grada Novog Sada.

Petrov je u razgovoru za portal “Autonomija” govorio o dobrim danima za novosadsku industriju, ali i o tome kako je sve propalo posle “jogurt revolucije”.

“Ljudi, koji su radili na proizvodnim linijama, znali su za koga rade, znali su kupca, što je bilo vrlo važno za radnu motivaciju. I baš zbog toga je bilo zapanjujuće da su tokom ‘jogurt revolucije’, u tom čuvenom antibirokratskom maršu, učestvovali, između ostalih, i radnici Novkabela. Razlog je trebalo tražiti u činjenici da su ljudi nahuškani i pelcovani nacionalističkim strahotama, da nas, na primer, Slovenija eksploatiše. Ti radnici nisu shvatili šta je tržište. Sve je ‘uspelo’ zato što je ubačen nov elemenat – nacionalizam! Štampa je stalno pisala o tome ko nas eksploatiše. Ja sam 11 godina bio direktor fabrike i ni dan-danas ne znam koje su nacionalnosti bili zaposleni radnici”, rekao je Petrov 2017. godine.

Boško Petrov će biti sahranjen u četvrtak, 14. marta, na Gradskom groblju u 15 časova.

Izvor: 021
Foto: Pixabay