Početna Gradske teme Preminuo Draško Ređep

Preminuo Draško Ređep

0

Književnik, filmski radnik, kritičar, jedan od najvećih srpskih erudita Draško Ređep preminuo je u Novom Sadu u 84. godini, saopštio je njegov izdavač, vlasnik izdavačke kuće “Prometej ” Zoran Kolundžija.

Ređep je dugogodišnjim prisustvom i radom na srpskoj i jugoslovenskoj literarnoj sceni ostavio značajan trag i smernice za nova tumačenja domaće i regionalne književnosti i istorije.

Bio je profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Dve godine je bio u žiriju NIN-ove nagrade tokom kojih su laureati bili Miloš Crnjanski i Danilo Kiš.

Dobitnik je mnogih društvenih priznanja, dajući doprinos afirmaciji i zajedništvu rusinske, mađarske i slovačke kulture na našim prostorima.

U okviru Književne opštine Vršac i izdavačke kuće “Prometej” iz Novog Sada, Ređep se bavio istraživanjem domaće književnosti.

Godine 2017. o njemu je snimljen dokumentarni film “Svetionik kroz maglu ravnice”, u produkciji Kulturnog centra Novog Sada, reditelja Dušana Stojanovića.

Svojim esejističkim knjigama, poput “Poslednje večere”, dao je doprinos impresionističkoj kritici i sagledavanju ličnog života i dela srpskih pisaca.

Izvor: Tanjug, RTS
Foto: Prinscreen/YouTube