Početna Gradske teme Preminuo Minja Subota

Preminuo Minja Subota

0

Čuveni televizijski voditelj Minja Subota preminuo je u 82. godini života.

Minja Subota je u subotu hitno prevezen u bolnicu. Prebačen je na pulmologiju zbog bolesti sa kojom se bori već duže vreme.

Rođen je u Sarajevu 8. novembra 1938. godine. Bio je član Udruženja kompozitora Srbije, Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije i USUF Srbije.

Osnovnu školu i gimnaziju završio u Beogradu, pohađao je nižu i srednju muzičku školu Stanković, a na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu dobio diplomu inženjera elektrotehnike.

Kao kompozitor, napisao je brojne kompozicije zabavne muzike i šansona, a kao vokalni solista snimio veliki broj ploča u Jugoslaviji i Rusiji.

Kompozicije su mu izvođene i nagrađene na mnogim festivalima među kojima su Beogradsko proleće (nagrada žirija novinara), Beogradsko proleće, dečja pesma (nekoliko nagrada žirija), Festival vojničke pesme, Melodije Jadrana – Split, Festival zabavne muzike Zagreb-Veče šansona, Pesma leta (1967,68),Festival kantautora, Novi Sad, festival Zlatni Orfej Bugarska, Melodije prijateljstva – Rusija…

Neke poznatijim kompozicijama su Homo, homini, Čuvar parka, Budi dobar prema njoj, Čekaj me, Dok te ljubim, U jednom danu, Plava muzika…

U kompozitorskom opusu za decu, komponovao je na stihove najistaknutijih somaćih pesnika, a te pesme se uz koje su odrastale generacije, i danas pevaju u predškolskim ustanovama i školama i postale su deo dečje muzičke literature.

Između ostalih to su pesme: Deca su ukras sveta, Išli smo u Afriku, Rekao sam brezi i topoli, Telefonijada, Povrćijada, Kolo, Razbole se lisica, Sviću opet rumena svanuća, Drugarska, Svako dete ima krila…

Komponovao i ciklus pesama Još nam samo ale fale na stihove Ljubivoja Ršumovića, i muziku za pozorišne komade za decu među kojima su Šašavo, lepršavo, zaljubljeno, Trapavi zmaj, Bukvargrad, Izlozi velegrada i Hajde da se zabavljamo za Dečje pozorište u Subotici.

Kao televizijski autor i voditelj realizovao je mnoge serije koje su ostale zapamćene Od glave do pete, Igre bez granica – TV Beograd, Željoteka – TV Novi Sad, Sve igračke sveta i Muzički balon – TV Beograd, Nedeljno popodne – TV Beograd, Zvezdana žurka – 3K, seriju za UNICEF Dete je čovek važan, Zmajeve dečje igre, Tajna veza – JU INFO, Evergrin klub – RTS, Kako smo zabavljali Tita – RTS, Svetski umetnici u Beogradu – RTS…

Autor je i voditelj serije Muzički tobogan koja je emitovana 18 godina i predstavlja rekordnu seriju po gledanosti i popularnosti na našem televizijskom programu.

Zahvaljujući toj seriji naši najpoznatiji kompozitori komponovali su na stihove pesnika za decu preko sto 50 kompozicija, od kojih su mnoge postale dečji evergrini. Za tu seriju, dobio je i godišnju nagradu Televizije Novi Sad.

Šest godina bio je urednik i voditelj festivala pesama za decu Beogradsko proleće i jedan je od osnivača ovog festivala, koji je podstakao osnivanje brojnih festivala pesama za decu širom ondašnje Jugoslavije.

Iz oblasti fotografije, dobitnik je nagrade Anastas Jovanović, za samostalne izložbe na temu Deca sveta, podseća RTS na bogat umetnički i stvaralački opus Minje Subote.

Vreme komemoracije i sahrane biće naknadno saopštenji.

Izvor: RTV
Foto: Printscreen youtube