Početna Gradske teme Preminuo slikar Živojin Žika Miškov

Preminuo slikar Živojin Žika Miškov

Zika_Miskov_portret_u_ateljeuNajstariji član udruženja umetnika Petrovaradinske tvrđave “Likovni krug”, akademski slikar Živojin Žika Miškov preminuo je u nedelju, 23. oktobra, u 92. godini.

Miškov je preminuo u svom ateljeu u kome je radio više od pola veka, među svojim slikama na kojima je oslikao gotovo ceo svet, navode u tom udruženju, među svojim kornjačama sa Galapagosa, tukanima iz Južne Amerike, kišnim šumama Amazona. Nad svojim gradom. Živojin Žika Miškov je preminuo i u svojoj kući jer, jedini je umetnik koji je insistirao da mu adresa u ličnoj karti bude – upravo atelje.

Rođen je u Kovilju 17. avgusta 1925. godine. Diplomirao je slikarstvo 1963. na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Vinka Grdana. Imao je više od sto izložbi širom sveta, čak 12 žiriranih u Parizu, a broj kolektivnih se ne zna. Samo tokom svog petogodišnjeg boravka u glavnom gradu Francuske, izlagao je i samostalno i na brojnim velikim godišnjim manifestacijama kao što je Gran Pale.

Izlagao je po čitavoj Evropi, ali i u Aziji i Južnoj Americi. Bio je i član Saveza Uduženja likovnih umetnika Vojvodine. Dobitnik je brojnih priznanja, između ostalih: Povelje grada Novog Sada 1983. godine za doprinos kulturnom razvoju grada, kao i Prix de France – srebrna medalja za crtež 1981. godine. Njegove slike se nalaze u Muzeju grada Novog Sada, u Muzeju savremene umetnosti u Francuskoj – deo stalne postavke savremene evropske likovne umetnosti. Bio je učesnik NOB-a.

Živojin Žika Miškov će biti kremiran u četvrtak, 27. oktobra. Ispraćaj je na Novom groblju u Novom Sadu u 13.30 sati.

Autor: 021.rs